請教各位師兄關big seven 40

想請教各位師兄,上個月買左速 big seven 40,想問問部車其實有啲咩可以改?因為本人新手,希望各位可以指教下

想請教各位師兄,上個月買左速 big seven 40,想問問部車其實有啲咩可以改?因為本人新手,希望各位可以指 ...
kenny079 發表於 2016-11-25 00:47

首先,你覺得你架車有無問題先?
如果你想改,我會健議買過另一架。

如果真係要改:

全車XT(順) > SID前叉(輕) > 軨胎 (順+輕),之後向輕既方向發展。再之後你會發覺,妖!早知買過架!

首先,你覺得你架車有無問題先?
如果你想改,我會健議買過另一架。

如果真係要改:

全車XT(順) > SI ...
kelkmk 發表於 2016-11-25 09:23

唔該師兄,因為接觸mtb無耐,所以想自己試下學下改,如果車胎其實可以點改?極少入山,多數都係由大澳入寶蓮寺,不過都係半推半踩

行馬路?完全平路,可改行1.5/1.75平路胎,因為上斜路多,車身輕好緊要,你原車成15Kg,上斜比較吃力。

行馬路?完全平路,可改行1.5/1.75平路胎,因為上斜路多,車身輕好緊要,你原車成15Kg,上斜比較吃力。 ...
kelkmk 發表於 2016-11-25 10:48

唔係晒師兄回答

借地方問聲, merida標示既重量係連腳踏?
睇中big seven 13.8kg 巨人既xtc slr4係12.8但不連腳踏。唔知邊架輕啲....細佬我生得細粒,冇力抬車,又冇更多筆直再向上看。

借地方問聲, merida標示既重量係連腳踏?
睇中big seven 13.8kg 巨人既xtc slr4係12.8但不連腳踏。唔知 ...
semson 發表於 2016-11-28 22:44

大部份網頁重量資料都唔計腳踏,不過如果你要輕,只能選RB。