[購買問題] 新手一問電件有咩好?

踩左九個月rb,  大約踩左2500km,  用105件,  而家想知電件有咩好處?

LG g pro 2   F350-S  後備 紅米 note 3

Pebble -> LG G watch R

快, 只有人嫌它換檔太過快;
準, 正確set up一次, 最少一兩年 / 20000km不用再調;
靜, 前變導片會因應後變檔位自動調整, 磨鏈機會減到最少, 因此毋用設半檔
方便, 可在彎把不同位置安裝換檔按扭.

缺點, 記緊要充電.

我唔鍾意電件上落波無乜手感
例如我要上2個波,機械件槍手係好清楚聽到2下
而電件仔連續按住

我唔鍾意電件上落波無乜手感
例如我要上2個波,機械件槍手係好清楚聽到2下
而電件仔連續按住 ...
新遺失戰艦 發表於 2016-12-25 12:56

有同感, 轉波太靜

回復 2 #yuettoi

1.咁我而家換電件應該換咩model?
2.唔記得差電係轉唔到波定變返機械式轉波?

via HKEPC Reader for Android

回復 yuettoi

1.咁我而家換電件應該換咩model?
2.唔記得差電係轉唔到波定變返機械式轉波?

via HKEPC Rea ...
rebmup 發表於 2016-12-30 05:05

1. 6870系列抵食D.
2. 電量跌到好低時, 系統首先切斷供電俾較食電嘅前變, 咁通常淨用後變都重夠電捱返屋企. 萬一無晒電咪留喺最後你揀嘅檔位度.

無乜大不了, 我曾經等零件換"死咗"嘅電, 一星期都留喺34拖19, 咪一樣去深淺水上山頂.

咁差一次電可以用幾耐?或轉幾多次波?  有冇電量剩餘量睇到?

同埋有冇圖?  可唔可以拿粒電出來差,  定要跟部rb 差 ?

電量有LED以綠 / 閃綠 / 閃紅 / 紅顯示;
充滿一次電在山區最少可使用八佰公里.

用外置電可除下來放入充電座 :

使用內置電就要跟車充電, 如果要出外旅就要注意, 酒店民宿未必讓你帶車進房 :

1. 6870系列抵食D.
2. 電量跌到好低時, 系統首先切斷供電俾較食電嘅前變, 咁通常淨用後變都重夠電捱返屋企 ...
yuettoi 發表於 2016-12-30 10:35

使唔使換埋槍手、波腳等?最少要買d咩先升級到6870電件?最少大約要幾錢?