行人係單車徑行係咪犯法?

1月某周日, 三個細路在單車徑踏單車, 一個二個路人唔知係眼盲定係唔識單車徑標誌, 當正行人路咁行, 算唔算犯法?

明明右邊係行人路都唔行.

行正單車徑中間一字排開, 要d細路避開或停低.

我記得係犯法
但係好似從來都無警察去理

行人路 單車徑 馬路 都好多亂行 ! 邊個唔跟規則 全部都要拉 拉哂佢地 ~~~

但係呢D標誌咁奇怪, 算唔算單車徑?

好似有人話過, 如果旁邊係無行人路, 行人行上單車徑唔算犯法

不過呢度西九,一嚟條路啲MARKING唔似正規單車徑
二嚟呢度好似真係要行就要用呢條路
三嚟踩單車都唔好吓吓做路霸講到條路係單車人士用晒

我同意某啲位應該俾單車用晒, 好似大圍,沙田,吐路港呢啲位,
有晒行人路,但某啲地段好似單車徑近體育學院咪有個位有單車舖o既,
嗰度啲人要入去都要行單車徑的,咁無計o家,不過我會出聲叫佢地唔好平排行咋嘛

就算單車人仕,見到平排我都會係咁響鈴鈴, 鈴爆佢直到我過到佢頭

點算係正規唔正規單車marking, 地下咁多標誌都唔算?

旁邊係有行人路(第三張圖右邊會見到), 不過D人唔知係咪貪單車路夠闊可以一字排開咁行, 咁大個人見到細路踏單車(有一個仲唔係好識踩)都唔讓下.

好似有人話過, 如果旁邊係無行人路, 行人行上單車徑唔算犯法

不過呢度西九,一嚟條路啲MARKING唔似正規單車 ...
chinwah 發表於 2017-2-9 07:29

一定係犯法但唔會有差佬理

回覆 8# kongshany

政府成日宣傳叫人唔好在行人路踩單車,但就好小提人唔好在單車徑步行,所以好多人犯咗法都唔知,直至比差人告先至知道

其實張相見到2位家長在單車徑陪同小朋友(某歲數之下要成人陪同)踩單車,但佢地又不是踩單車?!是不是應該去單車公園呢?