純分嚮,臘水原來真係好緊要!

上兩個月,轉左停車場果個平價抹車
心稔錢七一架話之佢

到呢幾個禮拜,落雨落得西利
發覺玻璃,漆面d水唔再係以前既一點點,而係一達達
仲搞到玻璃好似好勁油幕咁

好啦一於上個禮拜的起心干自己洗左次車,打左次臘
到今個禮拜落雨呢幾日...就稔極都唔明,點解會無用
醒起,原來而家個抹車係唔包水臘
於是就即刻掃一掃架車就落水臘(quick detailer),發現全車真係扇水左好多!
下個禮拜要洗過車,打過臘再上過水臘至得

聽人講話平時可以直接用水臘抹車,究竟得唔得呢?

上兩個月,轉左停車場果個平價抹車
心稔錢七一架話之佢

到呢幾個禮拜,落雨落得西利
發覺玻璃,漆面d水唔再係 ...
son926son 發表於 2012-5-21 01:21

得閒可以係呢個版 search 下 detailing , wax ..
睇下裡面既post 可以幫倒你

得閒可以係呢個版 search 下 detailing , wax ..
睇下裡面既post 可以幫倒你  ...
kenfung 發表於 2012-5-21 13:44

原來有ching咁pro!
自己開檔都得啦佢!!

原來有ching咁pro!
自己開檔都得啦佢!!
son926son 發表於 2012-5-21 17:47

開檔唔係咁容易呢..特別係香港

開檔唔係咁容易呢..特別係香港
kenfung 發表於 2012-5-21 18:07

低消費,高要求 ~

低消費,高要求 ~
rt 發表於 2012-5-22 11:07

有邊個唔想..

同意,我之前用緊二棲動物品牌的混合洗車水....架車三日吾洗就上晒塵.....之後我就搵人30蚊洗車~之後立即用 ...
wai209205 發表於 2012-5-22 11:43

我架車打自己做完一次detailing ..三個星期冇洗車..落好多場雨.
我架車黃場都係冇明顯既污糟...所以上wax / sealant 做protection 其實
真係其實係慳左自己時間嫁

我架車打自己做完一次detailing ..三個期冇洗車..落好多場雨.
我架車黃場都係冇明顯既污糟...所以上wax  ...
kenfung 發表於 2012-5-22 13:40

I know you are not supposed to touch your paint because you will leave fingerprints and possibly scratch if you have soft clear coat...
But I just couldnt help touching a 1 month old Mercedes I just worked on using BFWD lol!
People asked me "Whoaa what did you use?  it is super slick! Can I buy it outside?"

I know you are not supposed to touch your paint because you will leave fingerprints and possi ...
PPLd 發表於 2012-5-22 13:43

哈..師兄你同佢講話用 sealant (封體劑) , 佢都唔知你up 乜了 ..LOL~