改用LED細燈(頭)及尾燈(剎車及倒車)可以通過驗車嗎?

因本身的烏絲燈泡壞了,改用了LED 後,可通過驗車嗎?

細燈一定唔得

香港法例第374A章附表10對brake燈有這樣的規定:

「4. 在停車燈內用作照明的燈絲的總額定值,不得少於15瓦特或超過36瓦特,而該燈絲的額定瓦特功率,則須以一個清楚易讀而不能抹掉的標記,在該燈絲的玻璃或金屬燈頭上標明。」

所以除非你係原裝有豁免,LED一定唔pass。

pass與吾pass,睇車房與驗車官o既關係!

pass與吾pass,睇車房與驗車官o既關係!
rex_lyl_lkyamb 發表於 2012-6-6 23:09

而家重有呢支歌仔唱嗎?
自從上年老廉拉人之後, 驗車官到執正來做.. 我上月叫車房幫我去驗車, 老闆都話而家驗車嚴到百佳

而家重有呢支歌仔唱嗎?
自從上年老廉拉人之後, 驗車官到執正來做.. 我上月叫車房幫我去驗車, 老闆 ...
setom 發表於 2012-6-6 23:59

點解冇?
依家一樣有,問題係睇下你識唔識人,同埋同人地有幾熟啦!
我上個月驗都係千一蚊

點解冇?
依家一樣有,問題係睇下你識唔識人,同埋同人地有幾熟啦!
我上個月驗都係千一蚊 ...
JT2106 發表於 2012-6-7 00:21

你架車有無違規野先? 無的話千頭就差唔多啦.
講真, 比著我係驗車官, 而家風頭火勢, 都系唔好做d瓜田李下既野, 如果比人投訴大細超惹官非就麻煩.

你架車有無違規野先? 無的話千頭就差唔多啦.
講真, 比著我係驗車官, 而家風頭火勢, 都系唔好做d瓜 ...
setom 發表於 2012-6-7 01:46

緊係有啦,冇既話洗咩比千一蚊佢,自己楂去驗都係五百幾...

買d 平既膽驗車
驗完

而家重有呢支歌仔唱嗎?
自從上年老廉拉人之後, 驗車官到執正來做.. 我上月叫車房幫我去驗車, 老闆 ...
setom 發表於 2012-6-6 23:59

我可以話你知。。。。一定有!
因為我尋日先去驗完,車頭兩粒led,尾車牌又兩粒,
一take pass~