條"令" 有D生鏽, 可以點搞?

請教Ching, 有冇平O既方法DIY除鏽呢??

請教Ching, 有冇平O既方法DIY除鏽呢??
Black 發表於 2012-7-14 16:55

有冇洗下佢? 鈴唔係鐵好少見生秀,

係唔係有d 好似秀既色? 個d 可能係洗唔乾淨既brake 粉,我有時就咁用水沬,一個月都會有,
要用洗鈴水先洗到

有冇洗下佢? 鈴唔係鐵好少見生秀,

係唔係有d 好似秀既色? 個d 可能係洗唔乾淨既brake 粉,我有 ...
kellykk 發表於 2012-7-14 17:01

其實brake粉跡有無得“省”,因爲本身未換 LUCAS brake pad 前,噴少少swipe,沖水,一抹就可以。現在不行,開始有斑跡,看起來就像樓主說的鏽跡一樣。

我應該係早排, Brake 皮到期又唔知, 搞到刮花o左隻碟, 可能有d brake 粉"痴" o左上去, 冇理一排就有d 鏽...... 聽日有時間補返張相, 再研究下

其實brake粉跡有無得“省”,因爲本身未換 LUCAS brake pad 前,噴少少swipe,沖水,一抹就可以。現在不 ...
cheetah 發表於 2012-7-14 18:56

Yes.
There is a product called Iron X.

千奇唔好用藍威寶呀

我用 Meguair's  噴幾野,等一等,再噴水沖..... 搞掂!

千奇唔好用藍威寶呀
kellykk 發表於 2012-7-14 22:26

有聽過,最初聽教是紅威寶+牙刷。但見車場晚上承包抹車的人就是用藍威寶,由錢7到Q7,C63到323,都是如此對待,最要命是之後只有一殼水,多尐都無........

Yes.
There is a product called Iron X.
PPLd 發表於 2012-7-14 20:05

TKS ching very much,  got to check check this product. BTW, is Turtle brand rim cleaner a successful product? Personally I don't find this Turtle product better than even SWIPE or soap water, any special  tricks behind??

有聽過,最初聽教是紅威寶+牙刷。但見車場晚上承包抹車的人就是用藍威寶,由錢7到Q7,C63到323,都是 ...
cheetah 發表於 2012-7-14 23:21

所以我要自己一個月洗一次車,平時都會買埋NTX2.0 俾沬車個人打腊