[私家車] 揾 1500cc 車

想揾架 1500cc 嘅車,載老婆同女加個工人
睇過有3架選擇,想2007年後, 十萬蚊內
豐田 TOYOTA bB ZQ ( 型 , 音響正 )
豐田 TOYOTA Ractis ( 內籠大 , 有 F1 呔玩 , 有啲仲有天窗 )
日產 NISSAN Cube3 ( 可載 7 人, 有時加我阿媽,阿妹 )
唔知點選,又唔知三架嘅能力如何

其實最想知以上三架嘅慳油程度

又係呢種月經post好怕答
你個d都係扮7人車款
我推薦你買小灰霸啦

回復 2# cccsskit

好怕答,都要你幫手答,真係唔該你啦。
我已經search 過 1500cc 嘅post , 但無我想要嘅嘢我先出post。
另外我上yahoo及Google search過 "小灰霸" , 我見全部都係倉鼠,你唔會推薦我買倉鼠掛。

Toyota PREVIA

Cube 係七座位, 唔係七人車
Sienta 應該會岩你

Toyota PREVIA
cccsskit 發表於 2012-7-18 19:11
Cube 係七座位, 唔係七人車
Sienta 應該會岩你
用尸名 發表於 2012-7-18 19:12

多謝兩位解答, 但小弟想係以上三架之中選一架

其實最想知其慳油程度

想揾架 1500cc 嘅車,載老婆同女加個工人
睇過有3架選擇,想2007年後, 十萬蚊內
豐田 TOYOTA bB ZQ ( 型:naug ...
perry_cheung 發表於 2012-7-18 17:57

三架都各有特色....睇你BUY邊個多D.....

BB ... 樣一定係最型, 不過係個4AT 真係差D....
RASTIC 就行7速CVT, 應該最慳油....
CUBE 3就可以有七個位.....不過尾果兩個真係唔係正常人坐到.....

其實最想知其慳油程度
perry_cheung 發表於 2012-7-18 19:20

載老婆同女加個工人, 係唔係假日車先? 假日車根本油錢唔會太大分別...

ractics 最細, 車輕, 應該最慳油
cube較重, 風阻較大, 最食油
不過大家都只係千五, 唔會差太遠
你用黎接返放學定係假日郊遊? 多唔多野放?