有無揀開vw,bmw 同 audi 既朋友? 問下養車問題..

本人打算買部新車~ 錢不多,所以想買架易養d..

要平平地.. 二手A4, 全新golf , 二手is250 , 都有望過下bmw 118i...

本身打算買golf 因為平扺玩, 但比frd講一講話好易壞.. 有frd話壞左d 電子野但都唔包保,整左萬幾蚊..落地未夠一年~

或者會唔會有更好既選擇?

audi / vw 會唔會真係咁易壞? even 新車..

要求唔高..只係想有d力,舒服d.. 外觀見得下人...

本人打算買部新車~ 錢不多,所以想買架易養d..

要平平地.. 二手A4, 全新golf , 二手is250

本身打算買golf ...
Poissons 發表於 2012-7-22 09:32

我之前都係想搵A3新車....

但....係大昌做既人都叫我唔好....咁我就放棄左...

我部07年Golf GTI,只壞過冷氣壓力感應,當年尚在保養期中,免費更換。之後一直到keep住每年返廠做檢查,雖然門鎖電窗都check到fault code,不過無實際故障所以無整,其餘都係換吓風隔油隔等。

我部07年Golf GTI,只壞過冷氣壓力感應,當年尚在保養期中,免費更換。之後一直到keep住每年返廠做檢查,雖 ...
ckshum 發表於 2012-7-22 09:41

會唔會睇彩數~.... 年檢要幾錢?

我有個frd 買左部golf r, 幾個月就壞野, golf r 易有事d?

我之前都係想搵A3新車....

但....係大昌做既人都叫我唔好....咁我就放棄左... ...
蔥頭 發表於 2012-7-22 09:34

尋日試左golf gt黎.. 數據上.同實質上都好好力.. 係觀塘果邊試車,上長命斜.. 好好去~ 一下就上左.. 試到踩到130km 都好靜好定~

夠晒我玩.. 只係25萬~~ 好吸引.. 但一個point.. 就係d人話易壞..但又d人又話無事..

VAG 車系只要有 7速 DSG 波箱都避之則吉。雖然而家話5年保﹐ 但成日整都煩啦。

GTI 副 6速 DSG 好好多無咁多鑊氣。

同埋。。VWHK 既服務態度簡直係趕客。

audi 揸過麻麻 少毛病多
vw 睇不少網上有抱怨
bmw 睇年份,過了幾年問題都會出來(上一代果啲係咁講,死都不比我買)

is250 是比較recommend。

但買車呢家野好講眼源缘,你唔喜歡佢的外型,什麼都是假的。

都係is250啦, 係條馬路有幾可見到舊兩三代嘅歐洲車?(寶馬E36打後都煩)

VW同Audi﹕ 我只會買新車。BMW 上落好大﹐ 要睇年份/型號/產地。

如果諗住玩3年就換車可以考慮 Golf GT。Over 既話就二手 IS。