買車,牌薄一問

想問下,如果我係朋友都收架車返黎
但唔轉名同用返佢份燕梳
佢有無權攞返架車?

ps.牌薄同架車都係我到

thx!!

想問下,如果我係朋友都收架車返黎
但唔轉名同用返佢份燕梳
佢有無權攞返架車?

ps.牌薄同架車都係我到

t ...
ivan0910 發表於 2012-8-1 07:12

報失牌薄  報失架車   (想避免 就要簽好交易文件,但政府好似有規定,交易後幾耐要通知,你自己查一查)

PS  你朋友有冇咁豬兜  肯俾份燕梳你用  出左事又入佢數

報失牌薄  報失架車   (想避免 就要簽好交易文件,但政府好似有規定,交易後幾耐要通知,你自己查一查)
...
乜都唔識 發表於 2012-8-1 08:32

咁份文件可以係邊到搵到?

咁份文件可以係邊到搵到?
ivan0910 發表於 2012-8-1 08:51

除簽定過戶紙,最好外加一張 買賣交易收劇 有雙方簽名  ID, ID Copy
例  某某 於某年日  用$$$  向某某 購入  某車

PS  你朋友有冇咁豬兜  肯俾份燕梳你用  出左事又入佢數 ...
乜都唔識 發表於 2012-8-1 08:32

你朋友有幾好喎,如果你炒咗車之後走咗去,佢咪要連燕梳既墊底都要比埋,到時佢真係瀨晒嘢

話時話,到係正正經經轉名好啲!另外,可以試吓問吓份燕梳有無得轉名。

除簽定過戶紙,最好外加一張 買賣交易收劇 有雙方簽名  ID, ID Copy
例  某某 於某年日  用$$$   ...
乜都唔識 發表於 2012-8-1 09:44

如果用手寫嘅方式可以嗎?

你朋友有幾好喎,如果你炒咗車之後走咗去,佢咪要連燕梳既墊底都要比埋,到時佢真係瀨晒嘢

話時 ...
ckshum 發表於 2012-8-1 10:20

淨係加個名落去做掛名司機又可唔可以?

淨係加個名落去做掛名司機又可唔可以?
ivan0910 發表於 2012-8-1 11:03

加名就加loading la

最怕瀨野後的風險,
車主話什麼都不知到,
你老哥就變左冇第三保,加偷車!
請定大律師同你分身家啦!
轉名費祇壹千元上下, 加第三保最多伍仟, 睇你想點計!
今日係老友,  明日呢?

名都唔轉...佢一報警話比人偷左車
你有牌薄都無用