關於房屋署範圍內違泊的檢控權

圖中地方近公共屋村,楝左個房委會標誌牌及警告字句,亦有幾支街燈

幾十年來,黃昏打後都有好多車泊過夜,私家車,vans,一定有
有時連吊臂車,拖頭連貨櫃,旅遊巴,九巴工程車/私家車(day time)都見過(因為二三十米外個總站唔夠位)

先到先得,一個月前我又爭埋一份,而15日內就食左一張牛肉乾
但有很多疑問,
房委會個牌話會鎖車,解鎖費HK$320,即係個管理權係房委會,而不是交通部?牛肉乾不能發?

自此之後我就很留意那裡的泊車情況,早晚經過時都會mark底車牌,有時又確實見到幾張牛肉乾,但食完後,某幾部車又返尋味
今日更見到部警車泊埋一份,半邊鏟埋上行人路,等左10分鐘都未見個差佬,我上次食牛肉乾就係exactly呢部警車的左邊密斗的地方

開頭諗著寫張紙放係部警車車頭查問下,"使唔使交牛肉乾?",但又驚佢有cam影到

PC個D一樣可以抄320,包括私家路,尤其有人投訴就一定做野

無記錯房委會督察既牛肉乾堅既,唔俾會續唔倒牌

好似話房委私家路範圍, 房委可以抄違泊, 警察一般唔插手, 不過有人投訴時, 警察抄阻街唔係抄違泊.

ANYWAY, 抄左就俾錢喇

如果係用POL.525
告 (04) 在非泊車處停泊(條例第7(1)條)。
有機會打甩,因為條例237 第7(1)條不適用於私家路.
你可以去不公允定額罰款告票https://secure1.info.gov.hk/poli ... tified_issue_tc.htm
試下, 記得上泥報告返得唔得

如果係用POL.525
有機會打甩,因為條例237 第7(1)條不適用於私家路 ...
AC-3 發表於 2013-6-4 21:09

差人唔會明知條罪無十足把握而亂抄
樓上都話抄阻街而唔係違泊, 有無事都要上庭
因為阻街抄唔到定額

回復 5# AC-3

房委會有自己design的牛肉乾:

http://www.legislation.gov.hk/bl ... 2FED4B?OpenDocument

回復 7# ckshum

thanks

如果係用POL.525
有機會打甩,因為條例237 第7(1)條不適用於私家路 ...
AC-3 發表於 2013-6-4 09:09 PM

我果到私家路就應該唔係,應該食硬

不過都係去問下區議員

樓主你個張係房委會牛肉乾定警方牛肉乾?
係未告 (04) 在非泊車處停泊 ?
房委會的路應該同私家路一樣, 由房委會管理泊車事宜.不能告(04) 在非泊車處停泊
提議你投訴左先, 等大家有個確答案