學棍波車一問

回復 1# 自由花

叫你朋友唔好搵磨擦點, 直接放極力子睇下架車會點咪知洗唔洗任何時候都搵磨擦點囉……

回復  星野望 [/url]

一樣去唔會死火 自己試過
自由花 發表於 2013-6-2 02:12

因為係貨VAN呀嗎,你搵部私家車試下

之前我學棍波車師傅教我放離合器搵磨擦點 拉手制開車 我朋友學車個師傅同我朋友講係平路放離合器開車 唔洗 ...
自由花 發表於 2013-6-2 01:59

你真係識分到幾時係平路咪得囉
如果你去到D暗斜,你又以為佢係平路,咁咪好容易起步溜後囉
一溜後就一個M或者S
你衡量下博唔博得過

12個轆放極力子急得滯一樣會死火

唔知學自動波車咁
踩油+吊極力子谷到架車開始溜前
先慢慢放手掣起步
向考牌果陣有無問題

之前我學棍波車師傅教我放離合器搵磨擦點 拉手制開車 我朋友學車個師傅同我朋友講係平路放離合器開車 唔洗 ...
自由花 發表於 2013-6-2 01:59

我都係教人掉離合器先鬆手掣,因為去到 d 暗斜位溜後就玩完
如果向下斜路就可以唔洗掉離合器先

放得慢未必出事, 但反正轉波都要搵摩擦點, 遲早都要學.
可能頭一兩堂想佢學就個呔感多過轉波, 先叫佢求其做住先

回復  自由花

叫你朋友唔好搵磨擦點, 直接放極力子睇下架車會點咪知洗唔洗任何時候都搵磨擦點囉…… ...
星野望 發表於 2013-6-2 02:05

彈到師傅同佢叩頭

學車頭幾堂搵爛地操熟先都無壞

自由花 發表於 2/6/2013 01:59

跟正式步驟做, 考到牌後, 至用你個朋友方法啦.