請教下車鈴問題...

小弟部SIENTA 用緊原裝土炮鈴14"

想換合金鈴 聽講會輕D 型D 同埋慳油D

一般15" 日製同台製合金鈴

價錢同埋重量差幾遠

比起原裝鐵鈴又差多少??

謝謝:)

重量其實唔差得好多
鋁合金質量較低但又要較厚以維持強度
可能對制動器散熱有幫助
不過若要煞車皮容易起粉的話
黐向條合金鈴度個反而更加核突

最後個人覺得原裝鐵鈴唔要鈴蓋而又保養得令立立的話
會比啲騎呢造型嘅山寨合金鈴更型更man

重量其實唔差得好多
鋁合金質量較低但又要較厚以維持強度
可能對制動器散熱有幫助
不過若要煞車皮容易起粉 ...
kanduki 發表於 2013-6-6 23:54

好想知慳油 會唔會有分別...

不過我覺得我部車個腳制唔夠應... 好似好低咁

好想知慳油 會唔會有分別...

不過我覺得我部車個腳制唔夠應... 好似好低咁 ...
阿勤 發表於 2013-6-7 00:54

慳油 鈴影響不大    車呔 寬度影響大D  腳制好深唔應   應該係剎車皮到期了  早D換 影響安全

慳油 鈴影響不大    車呔 寬度影響大D  腳制好深唔應   應該係剎車皮到期了  早D換 影響安全 ...
乜都唔識 發表於 2013-6-7 01:03

我阿爸話 係回唔切風

咁我換台仔鈴 平D MA =]

我阿爸話 係回唔切風

咁我換台仔鈴 平D MA =]
阿勤 發表於 2013-6-7 01:07

回風 ??  你架唔係大貨車喎
私家車 都係總泵 真空 推剎車油 去分泵剎車    有回風架咩??
剎車唔應 都係三味野
1.皮薄左, 到期
2. brake油 老化
3.總泵壞 壓力唔夠  
(1,2都係正常損耗一千幾百搞得掂,3就煩少少)    我所知係咁多 睇下有冇高人再幫到你

另外  好多所謂台灣野都係國貨  小心D買

回風 ??  你架唔係大貨車喎
私家車 都係總泵 真空 推剎車油 去分泵剎車    有回風架咩??
剎車唔應  ...
乜都唔識 發表於 2013-6-7 01:24

下@@"""

咁睇黎要搞搞,其實我對條TIE 唔太滿意...

小弟部SIENTA 用緊原裝土炮鈴14"

想換合金鈴 聽講會輕D 型D 同埋慳油D

一般15" 日製同台製合金鈴

價錢同 ...
阿勤 發表於 2013-6-6 20:44

第一, 改大鈴好難換慳油....
第二, 軨=人既腳....好重要.....生命無TAKE2, 唔好買平野....最好買日本仔
第三, 軚一樣...唔好買平野....
第四......換軨目的九成都係為個樣......唔洗咁多理由

第一, 改大鈴好難換慳油....
第二, 軨=人既腳....好重要.....生命無TAKE2, 唔好買平野....最好買日本仔
...
蔥頭 發表於 2013-6-7 09:38

咁以日本仔貨黎講

約莫咩價位到?

咁以日本仔貨黎講

約莫咩價位到?
阿勤 發表於 2013-6-7 10:09

15' $1000~$1500左右/隻