討論過獅隧向九龍方向Autotoll...

每條隧道應該都有至少兩個AUTOTOLL 收費...
一個設係近快線 ,另一個設係慢線
小弟仍是P牌 ,每當過獅隧向九龍方向都好困惑

如果我行中線需要過慢線既AUTOTOLL (13號收費亭) 我接近要過3條線迫入巴士同大巴之中
一方面要轉幾條線
對於一部車仔黎講另一方面要同大型車輛一齊 增加自己危機
但行近快線既AUTOTOLL (8號收費亭) 就只需要轉一條線
可惜獅隧沙田段部分為快速公路 我係P 牌又唔行得
當進入隧道區域同AUTOTOLL 線既空間對於新牌既我轉線既路程很短 未必有機會轉到去
想請教其實係咩位置轉去快線又唔犯例又合時機?

此外慢線係繁忙時間為巴士專線更加無法子走...
謝謝~~~

過左50牌就CUT線囉.....

P牌  唔行得快速公路咩? 你再讀多幾次筆試份野 同 p牌注意事項先啦

P牌 係唔俾在三線以上快速公路行最右線   你圖入面 黃線區 已經入左隧道管制範圍  係可以    cut  右線直過autotoll 的

獅子山隧道公路根本唔係快速公路
你由新田圍開始已經可以按路面情況需要行快線
快速公路已經係度完左
http://goo.gl/maps/r7zKf

P牌  唔行得快速公路咩? 你再讀多幾次筆試份野 同 p牌注意事項先啦

P牌 係唔俾在三線以上快速公路 ...
乜都唔識 發表於 2013-6-9 03:48

可惜獅隧沙田段部分為快速公路 我係P 牌又唔行得

阿勤 發表於 2013-6-9 12:47

得喇 知你醒喇  #4師兄講左  邊個位唔係快速公路段了

得喇 知你醒喇  #4師兄講左  邊個位唔係快速公路段了
乜都唔識 發表於 2013-6-9 12:53

咪咁啦師兄
都係討論下姐

唔洗成干=]

獅子山隧道公路根本唔係快速公路
你由新田圍開始已經可以按路面情況需要行快線
快速公路已經係度完左
...
Moderator 發表於 2013-6-9 08:19

感謝哂師兄~!! 解決哂我既煩惱

我多數行慢線果邊, 一過巴士線就cut 入去.
原因: 我出觀塘