塵埃落定, 訂左日產 Note Green Plus...

雖然之前彈到佢一文不值
但 Jazz / Note / Ractis 我老婆試過都係 Note 最好坐
Ractis 我本身爭d 落左訂, 但老婆坐上去之後各得後排好窄好迫
Note 就我叫埋個sales 上車三個大人, 後座都好闊
Jazz finally 睇都無睇

7 人車暫時唔買住, 我老婆話佢未必開得掂, 諗諗下買細車都好
同埋油耗加 2 手車的打理費用對比新車始終爭一截

急不及待約左sales 試車, 由鰂漁涌到慈雲山, 12KM
經東隧口有點塞車, Idlestop Engine 明顯感覺到
上斜 (斧山道) 不比之前 mazda 5 爭好遠 , 大約 3500 轉上到 6~70
特別走多轉浦崗村道落斜加鳳凰村上斜都 ok, 但要拍落低波

行車幾定, 避震偏硬, 唔算話太嘈 (但無之前 m5 咁靜)
配置不過不失, 無天窗無側鏡指揮燈無尾箱板

最後sales 送多 4000 油券, full option 跟尾翼, 霧燈同尾箱活動板 (講緊下面個塊, 唔係椅背個塊)
我自己 + $4300 裝埋 pioneer dvd 同 泊車cam

銀灰色, 但無貨, 約莫 6 月尾, 我同佢要求 7 月先拎車, 預算 7 月中至 8 月頭, 佢又話OK
咁就比左 1k 佢做訂金了

Resized image0001.jpg

即係呢隻色

Resized image0001.jpg

恭喜, 想問下自己安裝泊車cam係咪不可能有泊車輔助線(會跟隨Wheel轉動).

恭喜, 想問下自己安裝泊車cam係咪不可能有泊車輔助線(會跟隨Wheel轉動).
病態賭徒 發表於 2013-6-10 13:59

唔知
基本上要比第二次錢個陣先會有多d detail
呢 $10000 只係 for keep 住個 promo
sales 話如果有新 promo 更加平到時可以照做

我又耳仔軟, 如果唔係其實我 7 月頭去訂都得
首先 6 月我一定唔會拎車
7 月頭舊大數到左我仲要找供應商錢, 攪得黎都要7 月10 零號
到時又蝕半個月停車場, 過左 10 號要比 2/3 car park
所以最保最保守係 8 月1 號拎車, 無走雞

唔係話星期2先試車再決定咩

唔係話星期2先試車再決定咩
kwan91hk 發表於 2013-6-10 14:05

禮拜二係試 Ractis
都唔知點推個sales
架 note 禮拜五臨時臨急試的
仲要係東隧口塞到趴係度, 幾大壓力

回復 5# wongja

個日我試車都係塞車.....
之前我都係Rastic, Note, Golf選擇    最後都係Note好
舒服同價錢都ok  副1.2L確實仲好過T牌1.5

Ractis都窄? 我自己1.8m set完前面位去後面坐都ok

Ractis都窄? 我自己1.8m set完前面位去後面坐都ok
heichris 發表於 2013-6-10 14:11

唔係我話窄
係我老婆話窄...
我都不能理解

恭喜唒~~ 不過比我等..我真係等到頸都長

其實0手水貨車都有好多選擇~

恭喜樓主,其待樓主新車油耗報告!