應該買一架什麼車好呢?

小弟32歲,剛剛考到車牌,是一take過的。
但是其實一点信心也沒有,因為從學車(三月尾)到現在也沒駕過多小次車。在這之前除了駕駛過踫踫車,就從未接足過車,就連賽車game也沒認真玩過。所以對駕駛真是有點擔心。。。

小弟考的是棍波van,現在正在考慮要買什麼車。但因為不懂,也沒概念,所以想找些高手給些指引。

除了一開始應該會多練車之外,基本上往後都只會一星期開一兩天,主要就是和家人去些遠一点的地方,搞搞家庭樂。7人和5人車也可以,沒太大關係。

價錢方面,我想12萬左右也可以。。。但因為對牌費,供車,利息,停車場費用及insurance不了解,所以不知道是否真的應用12萬,還是應用小一點去為別的費用打算。

心水方面,是比教對歐洲車有興趣,例如bmw那種。。。在網上,我看到有些是20萬,一些是15-6萬,有些是10萬,有些才幾萬。這麼大的分別真的不太懂選。。。當然,也不一定要bmw,因為張價就貨,最緊要車子好用,適當就可以。

在網上,我看到什麼手數和首數,這是什麼意思?一架2004年製的車,至今有10年,是否不能買了?我看到有些人說車子只能駕10年左右。。。

我有很多問題,希望c兄們能幫忙解答一下

當然,買車時會找個熟車的朋友幫忙,但是在此之前想盡力了解下,費事成舊雲咁

希望大家能幫幫忙,我有說沒說的也引導一下。

謝謝

手數、首數
經過幾多人
0手即係新車,牌簿係0字頭
如果牌簿轉手1次,牌薄就1字頭,即係第2手,如此類推

至於新牌買咩車,標準答案係唔易壞又平,Hi花都唔會心痛,玩夠換車賣得出劏得有錢,即係日本車仔雙田之類

然後你真係要預牌費(1500cc或以下,一年差唔多四千)
一定要有三保(夠牌夠歲=夠25歲夠2年牌,唔夠可能加Loading貴保貴甚至唔受)
油同停車場就睇你點渣
一般都要預D錢,去車房上架換油,有時二手返黎都要整下執下

利申︰同樣新牌仔,度緊買二手車

手數、首數
經過幾多人
0手即係新車,牌簿係0字頭
如果牌簿轉手1次,牌薄就1字頭,即係第2手,如此類推

至 ...
billykhw 發表於 2014-6-30 00:55

謝謝,回覆,因我見到人話手數同首數唔一樣。。。有d說法話首數代表米錶首個字數,所以唔係幾明。。。

買日本車既話應該買邊款比教好,我比教鐘意toyota果類7人車?我諗住都係買2手(1手)車?budget應預多少?一架車落地幾多年,同行左幾多K之後唔應該考慮?

謝謝,回覆,因我見到人話手數同首數唔一樣。。。有d說法話首數代表米錶首個字數,所以唔係幾明。。。

...
milkycloud 發表於 30-6-2014 01:09

手數同首數基本上同一樣野
行車里數(咪數)就係架車行左幾多…當然,咪數好多時都係改過既
製造年份同手數梗係有影響
2手係1字牌簿
豐田,呢個價…最多選擇應該係Sienta?

心水方面,是比教對歐洲車有興趣,例如bmw那種。。

milkycloud 發表於 2014-6-30 00:23

Go with your heart and buy what you want.
Buy sth else and u will think about ur BMW every night.

1. 車位非常難搞, 你問下你同區的人情況如何, 唔係話你有錢就一定搵到 (當然你開高幾倍價唔會話唔得), 好多區去到三四千一個月都仲要排隊排半年以上

2. 車價同燕梳牌費等唔係好重要, 十萬八萬無謂供車喇, 燕梳牌費固定除開一個月都係幾百一千左右. 如果二手車價真係要供, 即係你手頭現金流比較緊張, 但你買歐洲十年車預左突然間可能整幾萬蚊, 你現金流唔靈活就無謂喇

3. 你將(停車場費 + 1000 )/4, 大約等同你每星期渣或者唔渣車的最低成本, 假日車你一星期出一兩次, 講緊可能近千蚊一個星期, 你睇下值唔值, 未計車價的拆舊同維修

4. 十年以上 BMW 你唔識車可能覺得都係一架BMW 貴野靚野, 識車的唔會覺得舊BMW/BENZ 有乜特別, 一望D 燈罩設計, 大家都知個二手價係點, 唔會貴過日本車好多, 你唔怕煩要整車, 就買歐洲車, 日本舊車打理相對容易, 新手玩日本車無咁煩, 熟左先轉歐洲車就無咁易俾車房呃. 如果你對歐洲車有興趣係因為覺得歐洲車感覺貴D, 相信要買新款的先有呢D 感覺.  如果你真係只喜歡BMW 的外型DESIGN, 日本車外型睇唔上眼, 就買BMW 喇. 心頭好呢D 無得計, 駛錢要駛得開心.

5. 近年要留意係驗車比較嚴, 同埋要BOOK 的時間比較長, 你怕唔怕每年都要預時間預錢去驗車, 新手乜都唔識, 拎架麻麻地的車去自己驗都唔建議, 但搵車房代你去驗, 近期收費都幾貴, 好多人驗車唔同你大執, 都收你三四千蚊. 你搵D 牌費比較長的, 唔駛咁快驗車的比較好, 驗車條數都O係番度.

BMW 323 應該合適你,自己渣過而且國外都有report 睇係好耐用。而且2手保值,依加買夠曬低渣。大體唔貴 買部 07~08 都係十萬頭

唔suggest 你買06 之前 bmw,第一你買個時要計你到賣出去個價。

...
milkycloud 發表於 2014-6-30 01:09

首數一般係講牌簿號碼
(不過話時話, 宜家牌簿號碼係咪多咗個 0 係前面...因為我係第3手車主, 但我係02開頭)
新牌最好渣架易睇位既, WISH果D未必岩你, SIENTA應該係個不錯嘅選擇
1500cc宜家應該$1.3一公里倒, 油費睇你渣幾多
車齡十年嘅車唔係唔渣得, 保養得好, 隨時可以渣20年
宜家街上仲有好多15-16年嘅Corolla行緊, 堪稱地獄腳車王
第一次買車又怕麻煩, 買雙田真係比較保值又容易整, 買二手車最怕就係買咗架壞車, 整極都整唔好
真係鍾意BMW, 可以考慮下一架先買, 買車唔係娶老婆, 可以買多架嘅
新手第一架車, 緊會high花撞到嘢, 買架粗下車先啦