[私家車] 新手想買架家庭車

小弟係新手, 28, 高大, 雖然已經有8年牌, 但係多數都係去旅行先揸, 而家因為屋企關係, 想買返架車代步

原本心水係入日產note, $159k 乜都冇得送, 但係見到4個月就要返一次service, 真係有D煩
Ractis 豪華版成廿個, 又好似有D唔抵
其實又有諗緊 Freed, $230k, 未買 sales 有咩送, 不過有少少擔心香港咁少揸一玩就玩7人車會唔會難攪, 加上太座想有咁平得咁平 (本來係講緊買MB的... ),

真係諗唔掂.....師兄們有冇咩意見或者其他推介?

28, 高大
(本來係講緊買MB的... ),  
alanhippo 發表於 2014-7-1 23:34

Buy what u want and no regret

Buy what u want and no regret
PPLd 發表於 2014-7-2 07:47

就係買人生第一架車, 所以15,16 諗唔定

那要先了解樓主實際需要。
家庭是否必需7/8人車?﹙例如:家庭成員人數?小孩是否需要安全椅?有沒有老人家?...﹚

回復 1 #alanhippo

L佛啦@@

新嘅wish 或者 舊嘅picnic

回復 alanhippo

L佛啦@@
華仔1228 發表於 2014-7-2 09:04

咪玩啦
成60個

那要先了解樓主實際需要。
家庭是否必需7/8人車?﹙例如:家庭成員人數?小孩是否需要安全椅?有沒有老人家 ...
happy_gemini 發表於 2014-7-2 08:47

2大1小, 雙方父母都係度咁 lor....

我都係年齡同你差不多 不過得3年牌.準備人生第一架車
新車係好多野都唔洗自己煩..不過...比較貴 同埋再轉返 ...
lovercharlene 發表於 2014-7-2 08:44

我本身都有諗2手, 不過咩都唔識, 怕唔識攪先諗新...