嚇死! 好在 ABS 同巴士早樣了

自己唔快, 但一開始真是以為是對面車的光, 巴士有打燈也有提醒.
https://www.youtube.com/watch?v=Z3qjOmUN2ps

如果巴士無打死火燈 真係實死硬

無勿可能會撞,如果真係甘危險其他車早撞左,留心路面狀況用心駕駛自然就安全!

同巴士平排時已經清楚見到係自己果面啦

係啲雙層大巴先咁好心專登留位俾樓主匿入唻慢線啫
比著有啲揸德國車嘅仲唔乘機拍跳下睇住樓主點

是唔,如果是 bba 不是巴士我真是全 brake 炒上去.....

係啲雙層大巴先咁好心專登留位俾樓主匿入唻慢線啫
比著有啲揸德國車嘅仲唔乘機拍跳下睇住樓主點
kanduki 發表於 2014-7-13 16:57

部 87D 巴士在片中 0:08 已經明顯收慢,並在片中 0:09 開死火燈。
反觀拍片車就算見到該巴士做以上特別動作,都只係從 70 km/h 減到 63 km/h。
拍片車在片中 0:12 過了該部 87D 巴士,見到前方的士有迫力燈及意外車輛,都依然係行 60 km/h。
如果唔人地咁好心,樓主...

比我就唔去CUT部巴士啦........
你直線踩死部車都停到.........

部 87D 巴士在片中 0:08 已經明顯收慢,並在片中 0:09 開死火燈。
反觀拍片車就算見到該巴士做以上特別動 ...
BEpsilon 發表於 2014-7-13 17:54

我就覺得無超速都算係咁啦
向快線超少陣速都會俾啲德國車係咁推

睇完片再馬後炮就大家都識
直係落手揸又唔夠狀態同唔夠或太多經驗
突然遇到事故自己未必出事但有可能殃及池魚

比著有啲德國車好似樓主咁嘅情況
刮完巴士一把見的士收慢
唔志在cut埋雙白入慢線繼續篤恆油
(5#我搞錯咗巴士的士果條其實係中線唻)

向快線超少陣速都會俾啲德國車係咁推
kanduki 發表於 2014-7-13 18:36

後車跟車太貼(所謂的「推」)就要「被迫」超速?

睇完片再馬後炮就大家都識
直係落手揸又唔夠狀態同唔夠或太多經驗
突然遇到事故自己未必出事但有可能殃及池魚
kanduki 發表於 2014-7-13 18:36

我只係憑自己經驗以事論事。
我以前都親身遇過相似情況。只係地點在加拿大,而且公路速度上限更高。
見到身邊大車特然明顯收慢並開死火燈,又睇唔到前方有咩事,我會選擇明顯收慢,並準備閃避或急停。