[技術討論] VW DSG波箱一問

小弟想買部GOLF GT玩下,但聽講DSG波箱好易壞,咁買2手會唔會好快打柴?
DSG波箱係咪真係好似坊間講咁易壞
THX

小弟想買部GOLF GT玩下,但聽講DSG波箱好易壞,咁買2手會唔會好快打柴?
DSG波箱係咪真係好似坊間講咁易壞
TH ...
dexfei 發表於 2014-10-4 17:07

如果係DSG7,記得揾部RECALL左既先好買

如果係DSG7,記得揾部RECALL左既先好買
MingHong 發表於 2014-10-4 18:26

定係買新車好? 不過新車同2013果D車盤差成10萬
我睇果架係1.4 GT版本

定係買新車好? 不過新車同2013果D車盤差成10萬
我睇果架係1.4 GT版本
dexfei 發表於 2014-10-4 19:12

如果係我,我會買二手....一年車平成十萬.......不過買二手一定要揾相熟既師父上架睇

搵2012 年 + recall 咗後的, 如果可以,搵部有keep住有半年返廠regular check 的車盤!

搵2012 年 + recall 咗後的, 如果可以,搵部有keep住有半年返廠regular check 的車盤! ...
ywwong 發表於 2014-10-4 22:45

唔該晒,我keep 住呢個方向搵先

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回覆 3# dexfei

1.4 GT版理論上比1.4更易壞, DGS波箱其實唔係一定好易壞, 但係VW D engine全部好低轉數已經出曬馬力+扭力, 所以set到好低轉數就轉波, 轉波頻率變相好高, 先至另波箱好快打柴.
而1.4 GT個馬力同扭力最高位嘅轉數係低過1.4, 所以轉波頻率應該係高過1.4普通版. 不過如果你不斷行高速, 其實唔係太易壞. 如果行得多city, 因為停車開車, 個波箱會不斷轉波, 易壞好多.
另外都有好多post講過, DSG易唔易壞同駕駛習慣都有關

回覆 7# ip4368

出面話DSG易壞一般係講DSG 7 (dry type)。因為DSG雖然自動轉波,內裡係棍波車的極力子結構,你當torque converter車斜路停車開車係咁吊住個油門,咪好快燒極力子囉。我之前揸開棍波車,現在揸緊部GTI,係DSG 6 (wet type),其實DSG都feel到極力子磨合,你當佢棍波車咁揸應該會襟D。我自己部車07年到現在,個波箱so far so good。

定期換下波箱油果D應該會好D既

小弟揸緊2012 golf gt(6代), 身邊亦有一大班1.4 golf 既朋友,宏觀咁多個2012車果批tsi同gt 都無任何異樣(有無chip過既2012車都無事),小弟都chip電腦揸左一年暫亦都無事。。。

但有幾個揸golf 1.4既朋友1個2009年及2個2011年,都已經做左recall 波箱電腦software upgrade,2009果位朋友直頭係行行下冧波箱電腦死火,2011果2位就起步震兼福士主動叫佢地返去recall 的

學上面有c hing話頭,真係會感覺到磨擦點,亦都係呢一點,盡量唔好d波唔踩油由部車自己行,否則好易磨極力子,塞車時盡量用加減波手動轉波行車咁會無咁傷

最後,而家既6代golf gt的確係非常抵買,例如2011車13,14萬都揾到,動力方面原裝都好夠香港路面日常使用了

via HKEPC Reader for Android