[私家車] 2手車選擇一問

最近我見
05年LEXUS ES300
06年NISSAN CEFIRO JM230
兩架價錢差唔多,
如果唔計牌費問題,
想問下兩架車油耗大概幾多?
THANKS !

最近我見
05年LEXUS ES300
06年NISSAN CEFIRO JM230
兩架價錢差唔多,
如果唔計牌費問題,
想問下兩架車油耗 ...
CMF~Fung 發表於 2014-10-22 20:20

ES300 要$2/km ...
JM230 會平啲, 但係都唔會差大遠... 可能都要$1.8/km 度
兩架車都係midsize 都有咁上下重...

回覆 2# ckkong97

Thx, 咁control同舒適性呢?
Thank you

回覆  ckkong97

Thx, 咁control同舒適性呢?
Thank you
CMF~Fung 發表於 2014-10-23 19:01

唔如果唔介意牌費ES300 係大力過JM230, 設備兩架差唔多,ES 可能多少少...
兩架都係舒適為主...
仲有睇番JM230 06 尾期有keyless, ES300 就應該無啦... 睇你要唔要呢樣野...

回覆 4# ckkong97

Ching, 牌費都係差2000蚊姐,好小事,但如果渣得多厘數,考慮油錢重要d
Thanks

回覆  ckkong97

Ching, 牌費都係差2000蚊姐,好小事,但如果渣得多厘數,考慮油錢重要d
Thanks ...
CMF~Fung 發表於 2014-10-23 20:53

啲幾萬蚊既車, 牌費都幾大分別架... 你留意下Camry 2.4/3.0 同2.4/3.5 就知... 2.4 係貴過3.0/3.5 架...
另外3.0/3.5 維修都貴啲...

NISSAN CEFIRO JM230 $1.85/km

回覆 7# cn98cn
2300c.c.都$1.85/km,請問計左油卡未?計左就好誇張……

回覆  cn98cn
2300c.c.都$1.85/km,請問計左油卡未?計左就好誇張……
CMF~Fung 發表於 2014-10-23 21:56

話晒都V6 ... 我架2.4 L4 都$2/km 啦... 不過我係80% city / 20% highway
其實同一款車, 3.5/3.0 同2.4 都可能差$0.2/km 架咋...
咁介意油錢... 買架hybrid 不過車價唔平... (做倒$1/km)
又或者買番1500cc ... 不過唔同級...