被撞後流情~~

唉......話說小弟尋日係深水埗嘉頓被撞, 成個尾門"粒"晒, 打上車房報價話起碼2萬.......對方話公司車, 老闆話

唔私了, 報警...........

落晒臨時口供, 咁而家小弟係咪要搵公正行, 再報返自己保險, 然後等再去落口供???

其實真係唔想搞咁多野, 如果對方認為我獅子開大口, 我唔介意去對方車房搞........而家真係.........

你買全保?

只買第三保.......二手車來的

唉......話說小弟尋日係深水埗嘉頓被撞, 成個尾門"粒"晒, 打上車房報價話起碼2萬.......對方話公司車, 老闆 ...
kkt717 發表於 2014-10-25 10:48

你去開果間車房有無公証行介紹...我上次俾人撞尾, 返車房佢幫手call 公証行跟住佢地自己攪掂... 車房連拖車都有介紹...不過我最後無整...
咁攪, 差唔多一年都收唔倒錢....
第一件事係等警方叫你落口供, 之後先話告邊個, 如果告對家又對家肯認, 咁你就唔洗上庭... 之後會收倒封信話對家告唔告得入同埋罰幾錢, 咁先再俾公証行claim 對家... 淨係等上庭都三四個月啦...
自己保險, 如果你肯定你無錯可以唔報, 我個case 有報, 因為對家係小巴唔知有無客...同埋未知邊個錯... 但係俾人撞尾如果無cut 人地線九成後車錯...
一報保險, 自己間保險公司又搵人同你寫番份野...
跟住就無晒NCB 再加50% loading (我果時得30%NCB)... 我隔左兩個月換車保險要轉車就貴到飛起...跟住同你hold 3 年... 3 年無人claim 就俾番啲NCB 你...

唔該晒C兄, 好肯定我冇CUT線, 當時紅轉綠, 一齊開車, 突前面3,4 架車有人CUT入黎, 大家一齊停, 佢係後面右線CUT入黎收唔切就左我個尾一野..........
而家我諗住同佢傾講多次, 如佢唔制都冇計.........

我想問下, 我可唔可以唔整架車住, 等到知道CAIM到佢幾多先整??

唔該晒C兄, 好肯定我冇CUT線, 當時紅轉綠, 一齊開車, 突前面3,4 架車有人CUT入黎, 大家一齊停, 佢係後面右 ...
kkt717 發表於 2014-10-25 11:25

你個尾爛成點先? 到最後收晒錢要一年後既事...
整車錢係要自己俾左先架...
我果時又係報話整兩萬幾 (我係連尾門爛/尾陣都入埋/尾窗都爆埋)
當時架車個車價大約五萬... 最後tot 左架車算... (整車錢同tot 車錢加埋同車價接近), 所以唔係輸好多...
如果你架車過左七年要年年驗車既就一定過唔倒...
另外架車金屬部份撞爛左既位會生銹... 都幾難拖倒一年後先整...
仲有, 公証行公價會收25% claim 左既錢做收費...

當然你可返去你車種的代理,
佢地好識報價,
基本上出面6~7千銀 OK的,
佢地可以報到兩叁萬先落到樓(當然是保險比的)。
內合佢地租車給你用的費用!

你個尾爛成點先? 到最後收晒錢要一年後既事...
整車錢係要自己俾左先架...
我果時又係報話整兩萬幾 (我 ...
ckkong97 發表於 2014-10-25 11:31

其實你可以買份公証行報告(可以claim對方),到定左罪, 然後再自己同對方保險傾, 你就可以自己食左成份賠.
不過就要煩同辛苦.

至於整唔整呢,正路係要整左先有得賠, 除非人地車房同你甲者 :P

其實你可以買份公証行報告(可以claim對方),到定左罪, 然後再自己同對方保險傾, 你就可以自己食左成份賠.
...
EDO_2004 發表於 2014-10-25 20:21

果25% 就係時間同人工... 其實係抵俾, 因為一般人都唔知點攪... 至於有人傷, 仲要搵律師攪... 但係25% 係有價講既...
正路係整, 但係對家唔知你有無整... 加上公証行同車房係熟既... 你明架啦...

唔私了, 報警...........
kkt717 發表於 2014-10-25 10:48

既然你報左警和落晒口供,你最好都跟保險公司做野方式吧。
請通知你間保險公司,因為張保單有要求你要咁做的。
等公司幫你找公証行,之後其他野就由保險公司接手攪掂。
如果你受今次意外影響要租車用或坐的士出入,請通知你間保險公司,並記住保留所有收據。