棍波上斜塞車問題

大家好, 又係我.
新買架EK3 玩, 一段操作都冇問題..
上斜起步都開始掌握到 (一定要拉hand break)

唯獨上斜塞車...
1500cc車係咪一定唔可以只吊極力子?
一定要一路吊住極力子一路比少少油先可以hold 停架車?

假如我3波上緊斜, 前面架車突然停 (預計佢好快會開返車), 大家係轉一波吊住+比油hold住架車唔行..
定係空波踩停, 拉hand brake, 再入一波鬆hand break 去?

想問下大家意見..thanks

我自己習慣..空波踩停, 再去....
因為唔知前車停幾耐..(傷離合器)

渣開NPR同 E36棍波

回覆 1# hAyG

2波吊都得
不過呢D情況棍仔就睇開D啦,唔係你強項,輸幾個車位比一架涉入黎當睇唔倒囉~

大家好, 又係我.
新買架EK3 玩, 一段操作都冇問題..
上斜起步都開始掌握到 (一定要拉hand break)

唯獨上斜 ...
hAyG 發表於 2014-12-5 14:57

斜路用極力子吊住架車唔行,極力子好快玩完

回覆 1# hAyG

吊極力子hold住部車, 極力子壽命必然會減少

回覆 1# hAyG

無必要吊住極力子去 hold 車,樓上幾位 ching 都講好快玩完。

你個情况,俾我就會架車就黎停定前由三波轉番一波。如果前面開始去就俾少少油再鬆極力子繼續去。如果繼續塞就 off 波踩住 brake 等。

上斜起步要唔要用手掣就睇你個人需要。除非後面頂到貼一貼,否則我好少用。

回覆  hAyG

無必要吊住極力子去 hold 車,樓上幾位 ching 都講好快玩完。

你個情况,俾我就會架車就黎停 ...
lawlaw01 發表於 2014-12-5 16:16

但係停定唔拉hand break一定流後喎.
我講緊1:8果d斜..基本上一鬆break即流

空波踩停, 再去<-同意
否則吊壞個極力子當交學費

香港MT真係可免則免~

hAyG 發表於 2014-12-5 17:23

咁咪拉手制重新起步囉

hAyG 發表於 2014-12-5 17:23

會流,但最多流一两呎。你左右腳未習慣協調得唔好先會勁流。

你玩熟咗就算地牢車位去到一半斜路要啪卡出閘,基本上可以唔洗用手掣起步。

PS 俾多個意見:揸 MT 唔好著厚底鞋。個人覺得鞋底太厚會隔晒 d "feel",對腳無咁靈活。