軚盤有聲

架車軚盤有聲,
平時轉左轉右行平路係無聲 (高速一樣無事), 只要行爛啲既凹凸路會有"咯咯"聲, feel到入面有少少鬆(少少虛位)
問過車房, 話可能係支軚"續" 入面有啲膠損耗哂, 所以行爛路無咩避震咁咯咯聲~
換過一枝好貴, 差唔多成8-9千~ 心諗緊係唔整啦, 最緊要無安全問題...
但係行爛路真係好嘈下, 唔知仲有冇其他可能性呢..? 有咩意見

回覆 1# fire284a

上架cheak完再諗!!

有冇得去車場劏支

架車軚盤有聲,
平時轉左轉右行平路係無聲 (高速一樣無事), 只要行爛啲既凹凸路會有"咯咯"聲, feel到入面有 ...
fire284a 發表於 2014-12-8 13:52

講真如果樓主架車超過四年以上,真係無勿理由有零件重要八九千,執舊零件又得,聽落極之唔合理!去多幾間問下啦!車房真係好恐怖,咩價都有人開。

google la
U can buy the part you want from oversea

有冇得去車場劏支
棋靈王~藤原佐為 發表於 2014-12-8 16:56

2手係平啲,但都要千千聲~ 再者2手都係損耗過,反發機會好大~

回覆  fire284a

上架cheak完再諗!!
華仔1228 發表於 2014-12-8 16:48

師傅話睇唔到,因為應該係枝軸入面拆唔開睇,同埋佢話toyota好多車都有依個通病~ 大霸王, sienta之類都有~

講真如果樓主架車超過四年以上,真係無勿理由有零件重要八九千,執舊零件又得,聽落極之唔合理!去 ...
du0449 發表於 2014-12-8 19:37

零件全部估5千,手工4千。 成枝軸換工程大,所以收咁貴~
我都諗緊會唔會係其他問題~

會唔會係支蝦鬚果兩串魚蛋夠期

回覆 7# fire284a

搵左一間CHEAK??係米D師傅熟唔熟架....唔熟試下搵多一兩間CHEAK真D!!同埋你架咩車?