最近學車遇到幾個問題

最近學車遇到幾個問題
[新問題]
7.另外我仲想問, 平時CUT線個次序
打燈->後鏡->左/右鏡->擰頭->CUT
咁如果我一定要CUT去右線(因為前面路口要轉右),但右線又一直有車黎,我CUT唔到..
我應該點做? 謝謝

8.
如果我泊車個陣, 只扭太,無放腳制 (架車無郁),係唔係會肥?
因為師父教 差唔多扭完太先放腳制

9.
考試時,停班馬線是否一定要拉手制?

1. 如果考試個陣, 遇到前面架有的士/巴士上落客
師父話, 如對面線無車黎,可以打右燈過少少線超車,再打左燈番左邊

我想問可唔可以停低等佢走我先繼續行?等既過程又洗唔洗拉手制?定只踩腳制?(自動波)

2.  泊S位個陣 (假設泊左邊),個次序係唔係..
R波->左燈->望(中,左,左盲,中,右,右盲)->倒車 ?

3. 考試既時侯,係唔係少少溜後都一定肥?

4. 考忠義街有無咩特別要注意? (暫時只知有一段路平時唔入得去學)

5. 如果停係[讓]牌 既位置, 需唔需要拉手制? 定踩住腳制就OK?

6. 之前試過斜路停車,拉左手制,入N波, 但架車溜後, 師父話手制拉得唔夠實..
考試個陣如果有小斜,係唔係有幾實拉幾實好D?

麻煩晒大家,謝謝(有啲其實問過師父,但又唔太記得.. )

1. 係可以停下,等前面架車開走先。停車要拉HANDBRAKE

1. 停車拉手制, 最好問埋你師傅洗唔洗入P波(我考棍, 唔知自動波入咩波)
2. 打左燈->望->後波-> 架車行前再望 ->泊好架車
5. 停車一定要拉手制
6. 手制正常係拉到最實

1. 停車拉手制, 最好問埋你師傅洗唔洗入P波(我考棍, 唔知自動波入咩波)
tsl 發表於 4/1/2015 09:37 PM

最多入 N 波   不用P  (停車:  手制 -> N 波)  (開車:  D 波  ->  放手制)
    最好當然系直接右線超車   被逼等待時入N波
    建議你吾要貼前車太近  保持適當距離   可以避免類似情況

5. 如果停係[讓]牌 既位置, 需唔需要拉手制? 定踩住腳制就OK?

[讓]牌
睇情況   如果冇車或者只有一架車
無來車
就可以減速停下 望望 隨時開車...   (保守的話,  無信心 可以直接拉手制)

但如果 見到好多車要停比較耐/ 紅燈   既時候就一定要拉

但停線就無論有冇車都要停定之後拉手制

最多入 N 波   不用P  (停車:  手制 -> N 波)  (開車:  D 波  ->  放手制)
    最好當然系直接右線 ...
chenght 發表於 2015-1-4 22:14

THX!
但考試個陣 考官會唔會要求我 一定要超車?
定我可以選擇?謝謝

[讓]牌
睇情況   如果冇車或者只有一架車
無 ...
chenght 發表於 2015-1-4 22:18

因為平時學車,師父都係叫我踩住腳制 (唔洗拉手制/轉波)
聽你咁講,都係拉手制穩陣D..

小做小錯,無謂超車啦!

小做小錯,無謂超車啦!
milkycloud 發表於 2015-1-5 00:13

明白,感謝

慢車等人過左先cut