[維修] 08年mazda 6車頭有聲, 但檢查咗暫時搵唔到原因...

右邊車頭過石壆會eat eat 聲(我自己懷疑係個轆), 喺相熟車房上星期檢查過, 搵唔到原因, 有舊底躉膠懷疑夠期都換埋, 但問題只係改善咗, 但未完全處理...
對避震無穿, 照過又唔見有問題, 有冇ching有類似經驗? THX!

找電筒照下車底

我自已就會噴下 3M 個D 車底膠 會有改善

右邊車頭過石壆會eat eat 聲(我自己懷疑係個轆), 喺相熟車房上星期檢查過, 搵唔到原因, 有舊底躉膠懷疑夠期 ...
eva0083hk 發表於 2015-1-14 12:51

我之前架Mazda 3S買翻來都有eat eat聲, 搵聲搵咗幾日, 細心聽係左邊乘客張凳出聲
我搵WD40成條路軌噴一次就無聲了......
FYR~

找電筒照下車底

我自已就會噴下 3M 個D 車底膠 會有改善
NOPSS 發表於 2015-1-14 13:27

Ching, 車底膠只係隔咗D聲, 但我擔心有零件要換, 想根治個問題..., THX!

我之前架Mazda 3S買翻來都有eat eat聲, 搵聲搵咗幾日, 細心聽係左邊乘客張凳出聲
我搵WD40成條路軌噴一次 ...
Advanced Ivan 發表於 2015-1-14 13:40

多謝回覆, 但都幾肯定D聲喺車頭發出, 唔係車箱內...

Ching, 車底膠只係隔咗D聲, 但我擔心有零件要換, 想根治個問題..., THX!
eva0083hk 發表於 2015-1-14 14:11

車底膠都有防琇作用 同補強

多謝回覆, 但都幾肯定D聲喺車頭發出, 唔係車箱內...
eva0083hk 發表於 2015-1-14 14:12

做人唔好咁肯定,我之前架全新車,一行就覺得錶板籠有  
  滴滴聲,代理搞左好多次,揾左好多維修師父試,師父都係覺得錶板有聲,最後拆晒錶板,重裝 每粒鑼絲都收緊過,但都係有聲,最後由另一個寫字樓既後生仔同我去試  發現d聲係個太陽擋震發出黎既
所以你要慢慢揾出原因

會唔會係塔頂膠??

借位吹吓水先。

哈,Mazda都幾多呢啲小問題。我架M8落地三個月就返廠放低兩日做檢查,因為行車時又係聽到車廂內有吱吱聲,之後喺皮椅同坐墊個較位噴咗潤滑油就冇咗。再過一星期又有叮叮聲,返過廠兩次先至搵到係個司機安全帶扣內有零件損壞。我覺得幾不可思議係維修部話安全帶扣好少損壞所以冇存貨,結果等咗另外兩星期由日本返貨。

真係合該有事。就係喺第一次返廠放低兩日,Mazda借咗架試車用嘅M6俾我用住先,結果就喺第一晚俾架的士撞。我揸車咁耐第一次嘅交通意外,但係唔係喺馬路上發生。撞花尾bumper同爆右尾燈。

俾人撞完之後我真係好down,因為雖然架車唔係我,但係行車證show只係出牌兩個月,我都好肉痛。不過我太太就安慰我話如果唔係揸M6,俾的士撞果架就係我架M8。

回覆 1# eva0083hk

我試過架 Previa 底擔附近有粒螺絲未扭緊過壆位會有聲。