[一般問題] 就快到期,驗車問題

架車月底行車證就到期,但之前無預約去驗車
問過而家預約要去到2月新年左右,架車又未整
Check 過車話好多野要整,又話無零件要訂
車房話可以鬼驗,但都幾貴
請問有無邊度驗車有快期? 點樣排隊架? 排通宵? 留電話?
其實驗車係咪真係車房咁話乜都要換? 係咪好難Pass ?
真係乜都唔識, 先謝謝各位CHING

架車月底行車證就到期,但之前無預約去驗車
問過而家預約要去到2月新年左右,架車又未整
Check 過車話好多 ...
ttk2001 發表於 2015-1-16 13:44

驗車有快期可以打去驗車中心問,
車房有快期,我都係掉去車房攪掂...
我唔知架車有乜唔合格,佢話順手幫我換埋。

你自己渣去會驗屍咁驗...
你所講個d 貴到可以有幾貴 ?

如果你有信心,你可以自己去排,肥左咩先整咩~
不過而家都等幾耐下,以我所知閒閒地都要等一個月。

拿拿聲打去問左期先,愈遲就愈後
http://www.td.gov.hk/filemanager/sc/content_1178/cartesting.pdf

上個鑊我十二月頭排,排到二月十...

咁我咪算快?我上年九月尾到期第一次要驗車,最初都係諗住應該冇乜野要整所以自己打去預約,都係要兩星期到。最後改變主意因為橫掂都要換油,都係囉咗去車房搞可以順便check車,我記得由車房排期都係約兩星期。

咁我咪算快?我上年九月尾到期第一次要驗車,最初都係諗住應該冇乜野要整所以自己打去預約,都係要兩星期到 ...
madmacuser 發表於 2015-1-16 14:22

其實我做完一次了解完之後我發覺真係一二月到期要驗既牌係多d ,
唔知會唔會關政府既 financial year 事話會加稅之前買車...

會唔會係大家到年尾都想喺新一年先至出牌,感覺部車好似抵啲、新啲。

via HKEPC Reader for Android

會唔會係大家到年尾都想喺新一年先至出牌,感覺部車好似抵啲、新啲。

via HKEPC Reader for Android ...
madmacuser 發表於 2015-1-16 21:17

但係車係計出廠年份, 年尾買車無咁so ... 當然車價都有平啦...

回覆 8# ckkong97
如果係外地引入二手車就...

回覆  ckkong97
如果係外地引入二手車就...
風聆草 發表於 2015-1-17 00:34

咪一樣計出廠年份... 驗車都早一年啦...