[技術討論] 大球場棍van

學緊大球場棍van, c fu話:
1) 斜路起步(包括上樂活道)不用俾油,搵磨擦點就可以了 (最新款Hiace)
2) 如果一路都無機會轉三波 (eg多車),唔會肥

ching們是真的嗎?  thx

回覆 1# ringo_warez

大球場+棍van, 好難冇機會轉3波喎
磨擦點架架車都有d唔同, 我n年前學果架hiace鬆多d clutch係可以响樂活道上斜開車, 但我個c fu係教要俾d油

我部12年hiace 九龍新界區所有試場斜路開車都不用俾油
九龍區試場試過全程2波都可以合格

回覆  ringo_warez

大球場+棍van, 好難冇機會轉3波喎
磨擦點架架車都有d唔同, 我n年前學果架h ...
bighead 發表於 2015-1-16 14:31

試左樂活道斜路停車再開車,真係吊高D極力子到微Chok, hold住再放手制就可以起步. 之後先俾油OK.
呢條線好多生車死車, 我仲要考15:40, 隨時行一陣又要慢車甚至停車, 真係未必有機會可以上3波... (c fu話落斜最好2波落)
thanks

我部12年hiace 九龍新界區所有試場斜路開車都不用俾油
九龍區試場試過全程2波都可以合格 ...
hotline 發表於 2015-1-16 19:16

謝謝分享!
學緊呢架應為14年Hiace...

試左樂活道斜路停車再開車,真係吊高D極力子到微Chok, hold住再放手制就可以起步. 之後先俾油OK.
呢條線好 ...
ringo_warez 發表於 2015-1-19 09:20

落連道梗係2波啦, 不過平時練習就搵機會試下落斜3拖2
回想番hiace真係好好揸, 低扭夠又易控制, 轉波練到好順, 結果考果陣見到紅燈仲手快快轉左3波, 又即刻拖番2, 拎左個細tick

師傅冇講錯, 不過:
1) 考牌時, 鈄路開車輕輕俾油始終會比較穩陣
2) 當然, 因路面情況不能上3波, 應不會影響合格, 但大球場段路正常一定有機會可以去到3波, 可上而不上就有問題了.

1. 我考李健果部壞TURBO既新款HIACE  上斜係吊+比油   其實唔比都可以吊到佢唔死火  但比淡油條氣咪順D   落一定唔可以三波  否則死硬
2.無錯.基本上你出去唔塞一口氣就上三波  但我考果陣要去黃泥涌先上三波 差唔多到就落二波  但一定要減速

南華會對出成列死車, 轉線行到中途經常遇到對頭車, 穩陣計係咪要即刻停車, 等對面過晒先行? c fu成日話夠位過收油慢慢行都可以.

謝謝以上各位ching意見
聽日考啦,希望唔好緊張到腳震啦..