[維修] 普通車房整電子嘢得唔得

如題, 定最好返廠?

1. (呢樣我相信唔係電子有關) 尋日行緊車要用 horn 先至發覺唔响, 按落去好似好多空位, 過一陣又正常返, on and off 係咁。應該係呢兩日嘅事。

2. 中央鎖有問題, 出事率多過50%。例如我先 unlock, 打開前座乘客位將背包(內有遙控門匙)放喺座位上, 之後閂門, 想繞過車頭上車, 未開到司機門已經自動鎖上。可以肯定門匙唔係冇電。而家唯有放SmartKey 喺衫袋跟身。之前試過鎖過一次, 好彩喺自已停車場發生, 返屋企攞後備匙開門。

我架車係 2007 Mazda M8 七人車。

via HKEPC Reader for Android

都係睇你個車房識唔識整,
佢地係分開晒瓣數,未必個個都係萬能。

去黑布街囉...

Thanks, c hing.

呢D大路野正常都識換,因為係換唔係整~

呢D大路野正常都識換,因為係換唔係整~
red1210 發表於 2015-1-20 15:17

車房就可能幫你換,電子佬就可能幫你整。

之前去車房整個水潑摩打接觸不良,有時斷電,
車房叫我成個換,電子佬就同我講話係條線甩甩地條線唔使換...  

架車臨湯前都無再壞同樣既野...

回覆 5# 風聆草

無計,香港地呢D細件野邊得閒同你慢慢CHECK,人工舖租仲貴過成個換一了百了~

車房就可能幫你換,電子佬就可能幫你整。

之前去車房整個水潑摩打接觸不良,有時斷電,
車房叫我成個換, ...
風聆草 發表於 2015-1-20 16:40

點分到佢係車房佬 or 電子佬?

點分到佢係車房佬 or 電子佬?
backspace-hk 發表於 2015-1-21 15:09

佢會話自己係整防盜,音響個堆叫電子佬...
車房就係你去開個d 。
其實無乜特別... 咪又係分開晒電池佬同呔佬,都係差不多咁分。

少部份電子佬個d 會有車房,大多數係 pat 係街幫你攪晒。

電子佬通常都賣音嚮賣車用品,
我之前都係逐間逐間問呢d 問題,有d 會整,有d 明明知佢識但會唔整。

你去開車房,你對頭係車房,但佢後面有d 野整唔到咪叫其他舖既人黎整再分錢。所以點解起晒係同一條街。

佢會話自己係整防盜,音響個堆叫電子佬...
車房就係你去開個d 。
其實無乜特別... 咪又係分開晒電池佬同 ...
風聆草 發表於 2015-1-21 15:27

咁又係

咁又係
backspace-hk 發表於 2015-1-21 17:10

個次我放低左架車俾車房,之後返轉頭拎野,先知原來有幾間舖既人黎掂我架車