買二手車

屋企新增左一個小成員,因為每星期都要由葵芳入屯門所以想買架車代步

知道自己係雪牌,想買架千5 cc操下先,不過老婆話想坐得舒服D所以心大心細想買架7人

有諗過SIENTA,不過out of budget
1500Cc有諗過 02-03 Civic 同 Echo Verso
7人就有睇過 03-04 PRAIRIE 同 01-02大霸王

自己比較大份加上係雪牌同埋要上屯門公路(好多大車),所以想請問下
PRAIRIE 同 大霸王 操控,睇位會唔會好難?耗油係咪差唔多?
定係搵番1500cc算?

BUDGET 20-35K , (3個大人,1個BB 加架BB車)

Civic , 行開屯公及天水圍 only , 平均油耗約 15 - 16 km/L 沒有 AC , 有 AC 就約 14 - 15 KM /L . 如果依今日油價加折扣咭 -2 , 大約0.7 HKD 一公里.

ching 可以考慮 ipsum(picnic) , 好坐又好力,大約1.6/km
唯一唔好係得四個半波...

回覆 1# MadUso

大霸王 比較大食,如果ching無需要噤多位應該唔揀佢

至於PRAIRIE,上代既日產車唔係噤建議,近代就進步左好多

另外,建議你可以考慮mazda 5(7人),mazda 2/3 (1500cc)

咁平的車CONDITION 未必好, 不妨買貴少少.

比較接近例如 MAZDA 6 2004-06, 由於大CC 所以二手價會較低, MAZDA 又無咁熱門價錢又平TOYOTA 少少, 保養都係咁上下容易. 四萬搵到架好的應該唔難.

Civic , 行開屯公及天水圍 only , 平均油耗約 15 - 16 km/L 沒有 AC , 有 AC 就約 14 - 15 KM /L . 如果依 ...
wueddie 發表於 2015-2-2 11:57

咁又真係幾平WOR

回覆  MadUso

大霸王 比較大食,如果ching無需要噤多位應該唔揀佢

至於PRAIRIE,上代既日產車唔係噤建議, ...
henryhflam 發表於 2015-2-2 12:37

有諗過mazda3 hatchback,唔知C HING覺得點呢?

我剛剛有朋友都有呢個問題

咩都唔好諗 先諗洗唔洗7人先

要....7仔車  一定大食 一定over 1500cc (即係牌 ...
lovercharlene 發表於 2015-2-2 13:48

又真係好少坐到7個人
諗下諗下都係代步啫,5人都夠啦。。。
謝謝你既提點呀~~

咁又真係幾平WOR

有諗過mazda3 hatchback,唔知C HING覺得點呢?

又真係好少坐到7個人
諗下諗 ...
MadUso 發表於 2015-2-2 14:18

個人認為放BB 車就唔好諗HATCHBACK, 放左就乜都放唔落

回覆 7# MadUso

mazda車 內飾同氣袋都俾得好足
零件都唔係問題,但實際上(e.g.操控,舒適…)要等有揸過依款既師兄答你

我上年入差唔多BUDGET入左架MAZDA 3 HATCHBACK, 3個大人坐後面都OK (老母話大過我美國架 INFINITI G20)
行左10萬KM, 除左O2 SENSOR 同電外冇其他野要換, 算係 CARE FREE
尾箱大可放BB車

CONTROL 中上但冇乜力, 格音一般, 電了野好用, 耐用 (利伸:開過 CAMRY, PRIUS, FORD F150, MAZDA 626, INFINITI G20, YARIS , 舊A6 等平價車)