35萬筆直,你會點揀?

小弟而家用緊部大陸 Golf 6 1.4 棍仔,已經5年幾車,有意新年後換車。揸得比較進取 同埋平時好少載人,所以偏向細碼車。其實想繼續揸棍仔,但已經買少見少。以下幾部你哋點揀?35萬人仔 budget,想留2萬左右改裝,所以實制只有33萬。

Audi A3 1.8 DSG6: 一部著咗西裝嘅 Golf。

BMW 118i Sports: 有少少爆 budget。

BMW 116i 棍仔:唯一的棍仔,但部車好齋,要逐樣 option 加上去。加完後差唔多同部 118i Sports 同價。

BMW 320i Urban: 大部過1系,新款3系亦幾靚仔。同部118i Sports差唔多價,不過就無 Sport Package了。

Golf GTI  MK7:大陸仲未出,出咗後可能要等半年先攞到車。未知有無棍仔版。

A200: 個人唔係咁鐘意,樣OK但個籠真係。。尤其個 Command Screen 真係敗筆,好似 aftermarket 加上去咁好 cheap。

小弟而家用緊部大陸 Golf 6 1.4 棍仔,已經5年幾車,有意新年後換車。揸得比較進取  同埋平時好少載人 ...
lawlaw01 發表於 2015-2-5 13:02

Golf GTi MT > BMW 3 (MT or AT?).
All other VAGs are too close to what u have now.
A200 is just a very nice Civic.

Golf GTi MT > BMW 3 (MT or AT?).
All other VAGs are too close to what u have now.
A200 is jus ...
PPLd 發表於 2015-2-5 13:18

BMW 3 全系只有 8AT。

如果大陸版 GTI  出 MT 就唔洗問,一定係佢。不過唔知出唔出,同埋要排隊,可能要年底先攞到車。

買二手高D CC 車啦, 又要進取又渣得D 2000CC車盞撞

唔怕細架Fiesta ST都好玩,6MT。

BMW 3 全系只有 8AT。

如果大陸版 GTI  出 MT 就唔洗問,一定係佢。不過唔知出唔出,同埋要排隊,可能要 ...
lawlaw01 發表於 2015-2-5 13:23

http://hd.stheadline.com/living/ ... 68600&srctype=g

Golf GTI Made in China.
Is it Golf 6 or 7?
They look too similar to me.

買二手高D CC 車啦, 又要進取又渣得D 2000CC車盞撞
googleli 發表於 2015-2-5 13:23

大陸買2手車

再大cc,車就大一個碼 (比如話 MarkX 果類)。同埋就算我個 budget 買部2手 325i 都已經3年車,已經有野要執。

我唔覺2000cc有乜問題。MK7,0-100 6秒,個人覺得夠玩了。而家車廠要就環保規定,大cc機器已經無得做。今時今日你買部 328i 都係直4缸 2000cc。

唔怕細架Fiesta ST都好玩,6MT。
misugi 發表於 2015-2-5 13:24

其實可以買到 Focus ST。不過長安福特d手工。。。

Golf GTI Made in China.
Is it Golf 6 or 7?
They look too similar to me.
PPLd 發表於 2015-2-5 13:30

果部係 Golf 6,Made in China。好耐啦,2010年嘅事了。

Golf 7 仲未公佈。

Ford focus ST, 2.0 turbo import from Germany

Volvo v40, also 2.0T, import.