[保養相關] 洗車問題

新車落地將近一個月,象牙白色,平日泊有蓋停車場,其實冇咩污糟,只係開始有 d 塵係面,所以想同佢洗白白。

睇過 d post 後,請問其實可唔可以就咁用清水沖洗一次後,就咁抹一層 WG-1500 上去?

或者有冇其他方法可以做好 d 呢?謝謝

睇過 d post 後,請問其實可唔可以就咁用清水沖洗一次後,就咁抹一層 WG-1500 上去?

hkcky 發表於 2015-2-10 13:23

你洗澡不用肥皂?

新車落地將近一個月,象牙白色,平日泊有蓋停車場,其實冇咩污糟,只係開始有 d 塵係面,所以想同佢洗白白 ...
hkcky 發表於 2015-2-10 13:23

WG1500咩泥?
油站是但買支洗車水,過一轉水(最好有水槍沖走d沙塵先)之後用泡泡抹完再過水就搞掂。
就咁用水磨/乾抹你架車好快會大花面

其實睇左 d 舊 post, 舊 post 大多數都係用水+洗車水+過水多。近期 d 就有 d 講 waterless.

如果附近有水源(一桶桶咁裝),係咪用水洗好d? 我見 waterless 洗車水好似好方便。

車身就話可以 waterless, 軨就一定要用水,諗落水槍應該係必須。

因為我乜工具都未有,要由頭開始買,唔係好知點樣埋手。

(Sent from HKEPC iPhone app)

WG1500咩泥?
油站是但買支洗車水,過一轉水(最好有水槍沖走d沙塵先)之後用泡泡抹完再過水就搞掂。
就 ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2015-2-11 00:51

WG1500 係 d 好似鍍膜 d 咁既野,嚮近排個鍍膜 post 見到。

其實睇左 d 舊 post, 舊 post 大多數都係用水+洗車水+過水多。近期 d 就有 d 講 waterless.

如果附近有水 ...
hkcky 發表於 2015-2-11 09:42

老實講,我係用清水洗,開頭都好d 既,但而家發覺佢愈洗愈污wear...
可能真係無用鹼水洗,無去油,
而家都度緊買 waterless 定係買返傳統既清潔
軨就一定要用水,加支唔要牙刷。係度擦d罅位...

不過架車d 色都垃垃圾圾咁唔光猛,睇下鍍膜有無得變返靚仔d ...

我覺得洗軨痛苦,除咗枝唔要嘅牙刷,仲要有張矮凳仔。

老實講,我係用清水洗,開頭都好d 既,但而家發覺佢愈洗愈污wear...
而家 ...
風聆草 發表於 2015-2-11 13:54

If you have never tried, please give it a chance!
The car will become much slicker + glossier than traditional soap afterwards!
如果你從來沒有嘗試過,請給它一個機會!
比傳統的肥皂,車會變得滑+光澤!

As you see in my post, this is just after a wash, no wax was applied in >1 year!
正如你在我的帖子看到,這只是洗一下之後,而>1年內沒有蠟!

If you have never tried, please give it a chance!
The car will become much slicker + glossier ...
PPLd 發表於 2015-2-11 15:26

即係可以直接 waterless 取代 soap 洗車?

咁我咪可以 waterless 抺完,再落鍍膜。

而家 ...
風聆草 發表於 2015-2-11 13:54

睇 YouTube 洗軨好似好簡單,有支除鐵既野,會溶 d 紫色野出黎,沖水就 ok。