[一般問題] 新手買易手車問題

是這樣的, 因家住元朗, 而將要到沙田工作, 所以想買部易手車來代步
本身是十多年的雪藏牌, 所以打算先買一部平的易手車, 揸一兩年後再決定是否換新車
因來回路程都不短, 所以選定1500cc以下, 日常費用便宜的日本車
淨買車的筆直大約30K, 再加5-6K作為維修和更換消耗品費用
暫時決定以10年左右的 collora 為首選
上過一些賣車網看過, 也有不少選擇,
但有以下問題, 希望有經驗的師兄可以分享和指點:

1.        這些網上賣車的介紹可靠嗎? 會否貨不對板?
2.        有些說"包驗", 是包驗車合格和續牌的意思嗎? 那麼驗車費由誰支付?
3.        是否一定需要 要求上架驗車呢?
4.        沒有相熟車房, 應該去那裡上架驗車? AA可以嗎? 是否像驗車續牌一樣都需要預約呢?
5.        上架費都是由買家支付嗎? 一般收費如何?
6.        如果上架驗車o.k., 是否應該立刻去運輸處轉名?

在此先多謝各位!

1. 睇車,試車。
2. 傾好價錢 。
3. 上架驗車,AA都可以。一般都係睇中,對架車肯定有興趣先會驗。邊個俾就你自己deal,但買家俾左先都係正常。唔通個個睇完要驗個賣家都拎去驗咩?
4. 驗完ok,咪揸埋去運輸處轉名囉。轉完自己揸走。搞掂。

都無話可唔可靠。。。決定前睇多幾架,搵個有經驗既熟人幫幫眼。

1. 睇車,試車。
2. 傾好價錢 。
3. 上架驗車,AA都可以。一般都係睇中,對架車肯定有興趣先會驗。邊個俾就 ...
milkycloud 發表於 2015-3-1 11:33

其實上架驗車主要驗什麼?
担心上架驗車會唔會都要好似續牌驗車一樣, 要預約同要等好耐呢?
除左AA, 有冇其他介紹?
另外保險應該什麼時候買呢?

先多謝師兄

alanhippo 發表於 2015-3-2 19:47

多謝師兄

如果幾萬蚊一架車,多數炮比哂。
如果幾十萬車,上會。個流程由驗完車後要點搞?

via HKEPC Reader for Android

是這樣的, 因家住元朗, 而將要到沙田工作, 所以想買部易手車來代步
本身是十多年的雪藏牌, 所以打算先買一 ...
ACDC 發表於 2015-3-1 00:47

根據經驗 , 最好吾好搵D 什麼"全場最平" , "包驗" 果D車房佬車 , 因為佢地好多時候收完D車番來,之後再折補品后洗車再執番原裝樣賣出. 同埋價錢會多約2至3成... 所以都係搵番一般賣家 ... 至於 3萬蚊 buget 我建議可以搵下 慳油 1500 NA車 , 因為你元朗跑去沙田應該是走吐露港 , 差不多來回 80公里 , 所以1300 車不好考慮了. 另外 , 1500 車基本上架架都不會差太遠 , 可以考慮 1500 CC Mazda 3 因為3 萬可以買03 , 04 年左右 , 但 Collora 121 就01 都要搵搵. .  

同埋 , 3 萬蚊如果可以買棍仔車會好D , 因為好多十幾年車自動波箱都有大大小小問題 . 所以 check 車
時真係要小心. 有時上左架都未必查得到. 而波箱就盡量搵番 4 AT 果D車會穩陣小小..因為比較 com . 同埋好多車房都熟悉如何攪. 基本上01 - 04 年份除了 civic 之外 , 好多仲係 4AT 的.

至於油耗 , 由於你長期跑 highway , 所以一般 1500 車都可以跑到 13 - 16KM/L ... 所以可以預測一下你每月要用幾多油錢.

根據經驗 , 最好吾好搵D 什麼"全場最平" , "包驗" 果D車房佬車 , 因為佢地好多時候收完D車番來,之後 ...
wueddie 發表於 2015-3-3 14:09

多謝師兄的寶貴意見
照師兄所言, 似乎上架驗車唔會好似續牌驗車驗得咁詳細,
如果搵啲剛剛續牌驗完的車是否比較穩穩陣呢?

有冇師兄可以分享吓買車嘅經歷和過程呢

架車得三文的話 我就費事上架喇
俾著我仲先捃啲兩文甚至一文有找
而有牌費長嘅車
萬一續牌維修太重皮 甚至發覺唔想再揸落去果陣
就直接劏咗佢就算唔駛再煩賣車可以收返幾多