[一般問題] 小事兩問

有兩個問題想請教

1) 係擋風玻璃中間裝部 ipad air 上去,有冇問題? (行車時用gps only, 唔播片)

2)假如 ...
lionking32 發表於 2015-3-2 16:51

以下純個人理解
1) 應該沒有問題, 現行法例沒限制這類手提電子裝置. 不過個人並不建議, 因iPad體積相對手提電話或一般GPS裝置大, 比較影響駕駛者視線.

2) 是. 理論上各快相機之間有足夠距離, 同一部車被不同位置的快相機影到超速代表該車在不同路段違反該段的限制車速. 應該是分開各收到告票, 罰款及扣分.

P.S. 我記得有朋友分享過, 有人試過在3分鐘內衝同一支交通燈(紅燈)兩次, 同樣是收到兩張告票, 罰兩次款, 扣雙重分.

一條tuen mun 公路,行晒成條閒閒地都有十部八部相機
如果唔好彩中晒未...... ...
lionking32 發表於 2015-3-2 17:20

只好說, 如果中這麼多部快相機, 確實是應該要即時釘牌.

其實東廊落太古至西灣河前的一段, 在非常短的距離有3部快相機, 可能會比屯公更"危險".

只好說, 如果中這麼多部快相機, 確實是應該要即時釘牌.

其實東廊落太古至西灣河前的一段, 在非常短的距 ...
happy_gemini 發表於 2015-3-2 17:28

閃完都唔收油抵死

一條tuen mun 公路,行晒成條閒閒地都有十部八部相機
如果唔好彩中晒未...... ...
lionking32 發表於 2015-3-2 17:20

唔係偷拍, 貼晒牌, 你用電話DOWNLOAD 個免費導航可以報埋俾你聽幾多米外有相機, 都仲要低能去衝, 閃左一次唔夠, 閃足五六次, 應該去驗腦

師兄買架有定速既車啦,我次次中快相都係渣到先瀨野,而家我成日用定速沒再食快相啦!

唔係偷拍, 貼晒牌, 你用電話DOWNLOAD 個免費導航可以報埋俾你聽幾多米外有相機, 都仲要低能去衝, 閃左一 ...
mo9394 發表於 2015-3-2 17:38

知唔知 Google map 有冇?

知唔知 Google map 有冇?
alanhippo 發表於 2015-3-2 19:42

無用開,試過點錯路口後無用

1, 理論上貼野上檔風玻璃已經屬改裝, 是否執法係另一問題
2, 用高德導航, 免費