[一般問題] 在深圳大陸駕駛執照期滿換証最新流程

個大陸牌剛剛上月過期,最近有空去左續牌
1:網上預約appointment:http://cgs.stc.gov.cn/
福田多人較滿,最後約左係羅湖車管所辨
2:約定時間去到車管所拿表,到附近照相舖拍照及影印車牌/身份證/回鄉證($26RMB)
3 : 到就近指定醫院驗身,去左皇室假期對面的流花醫院,$25rmb
4:回車管所交表…拿証可以選擇自取或快递…我簡了後者$25RMB寄深圳地址收
P'S:星期五,2-4用左個半鐘左右,話下星期三會收到
其實本來星期四去左福田車管所先知道要先上網預約…浪費左半天時間

六年前用香港車牌換大陸車牌流程都係差唔多,當年驗身乜都無驗…比錢後搵個醫生簽名就走得…
現在真係要驗視力

熟地頭可以先去醫院驗身後去車管所,節省時間…流花counter的姐姐有驗身表格賣,RMB$1

而家唔洗"境外人員臨時住宿証明"?

a9668823 發表於 2015-3-28 16:05

我六年前寫香港的地址…今次續牌又無這一個要求

a9668823 發表於 2015-3-28 16:05

續牌系唔洗再提供住址正明

1:網上預約appointment:
福田多人較滿,最後約左係羅湖車管所辨 ...
Sonyvaiolink 發表於 2015-3-28 15:35

其實可以直接寄到HK地址...時間實質系3日左右可以收到.不過你系星期5去無計.
仲有驗身表格系唔洗錢...

其實可以直接寄到HK地址...時間實質系3日左右可以收到.不過你系星期5去無 ...
cacacaca 發表於 2015-3-28 17:06

我現在係深圳往…

其實可以直接寄到HK地址...時間實質系3日左右可以收到.不過你系星期5去無 ...
cacacaca 發表於 2015-3-28 17:06

表係車管所拿是不用錢,但係我填錯左証件做回鄉證…(大陸車牌號碼都係回鄉證號碼…現在要填香港身份證號碼)…姐姐話一蚊一張,馬上豪比佢
我現在係深圳往…

回覆 5# cacacaca

我14年12月續要提供

回覆 7# Sonyvaiolink

我果到嘅表格擺系駕照體檢科門口.任拿~~~

1:網上預約appointment:
福田多人較滿,最後約左係羅湖車管所辨 ...
Sonyvaiolink 發表於 2015-3-28 15:35

宜家要網上預約咁煩?

即係, 可以係預約時間之前, 先去流花醫院驗左先? 但我記得一定要影左相, 貼係表格去流花醫院打個蓋印上去張相先得喎. 宜家可以調轉?