[私家車] 10大最討厭的汽車設備

https://autos.yahoo.com/news/10- ... ures-201003830.html

10 Most Annoying Car Features
What do you hate most?
I hate touch screen on my cars!

10大最討厭的汽車特點
你最討厭有什麼?
我討厭我的車的觸摸屏!

我架車太舊、太cheap,呢十樣野裡面好多都無
但要講的話,應該係Touch button , touch screen, auto start stop,仲有其他,但果D就算有我會選擇唔用

I hate:

ASR
EBD
Brake assist
EDL
ESP
ABS
Stop-start
electric steering
Throttle auto-cutoff
LCD/LED dashboard

Auto start-stop
Touch screen & button

我班FD:電子油門

棍波波箱入面嘅同步索牙
養咗班眼中得棍仔但係連兩腳都唔識嘅傢伙

棍波波箱入面嘅同步索牙
養咗班眼中得棍仔但係連兩腳都唔識嘅傢伙 ...
kanduki 發表於 2015-4-2 19:39

如果真係冇咗synchro其實好痛苦
以前架公司車就係死咗3波synchro

PS.你有想像過一架要double-clutch(原生冇synchro)嘅TVR嗎?

如果真係冇咗synchro其實好痛苦
以前架公司車就係死咗3波synchro

PS.你有想像過一架要double-clutc ...
volante8657 發表於 2015-4-2 22:24

揸棍波嘅精髓
就係要自己做人肉synchro啊
double-declutch向香港學大巴或者中重型會教

玩得TVR要兩腳都好少事啫
淨係想落車果陣要捃返個掣唻開門已經夠哂好玩

揸棍波嘅精髓
就係要自己做人肉synchro啊
double-declutch向香港學大巴或者中重型會教

玩得T ...
kanduki 發表於 2015-4-3 04:26

heel and toe同double clutch係兩回事
你考牌要double clutch只係形式上要做下樣, 個波箱一樣有唒synchro
如果真係裝個non-synchro波箱, 考巴士要你一波停車果下根本冇可能pass到
(我果次考巴士, 佢叫我斜路一波停站, 我一波冇問題, 但過走咗一尺都畀佢剔位置不正確)
分分鐘未出楊屋道就已經打咗大剔

你想講果個應該係heel and toe, 或者rev-match

PS.要揸得順其實夾轉數緊要d
heel and toe其實係响比賽環境下基於安全需要(同埋保護波箱)而做, 唔係為咗型仔咯

PS2. TVR要踩兩下, backfire變咗dead air
只顯得你唔識轉波
https://www.youtube.com/watch?v=TSlkKO-ERD0

回覆 9# volante8657

剔咗25.會唔會係2轉1做遲咗跟住唔夠距離減速
我覺得考一波停車係考人點樣慢慢收油而唔會chok...
自己就等得閒啲就報埋9 10唻學

兩腳同踭趾緊係兩樣嘢唻

兩腳係為咗轉波中途入一次空波
將波箱入面啲軸芯轉速調校近乎對齊
就能夠以近乎不費吹灰之力撥支棍入下一個檔位度

而踭趾補油係為咗降檔時
向加腳踩緊迫力同時仲能夠補油
而令入波後彈極力子都唔會車轆俾引擎chok住導致失控
而祇係咁樣用一腳極力直接轉波的話
支棍都係要俾多啲力質落銅索牙度唻入

至於連結果架TVR
真係用non-synchro波箱咩