街邊時租停車奇遇

唔知大家有冇遇過,近排見好多人泊左係街邊時租位,師機坐係部車入面,行去問他,回應我等緊人,真係唔明,他等人可以泊係非錶位慢慢等,點解要霸住個位(唔入錢),係度等人。

呢d代客泊車區常見啦;
另一個P?係街邊(非咪表位)部車泊正中間前後都有大半個車位,有司機都唔讓人泊。

我係普通運動場,條友等人出來,唔係代客泊車。代客還好,都知你找食,你等人,都唔知做乜霸個位等人。

唔好話唔俾錢,我入足錢都有人問...

唔好話唔俾錢,我入足錢都有人問...
風聆草 發表於 2015-4-20 09:38

好似咁。但聽聞有司機係到又唔開走,即使有入錶都可以抄牌。
https://www.facebook.com/video.p ... ;total_comments=113

backspace-hk 發表於 2015-4-20 09:44

嘩,呢個真係唔知喎...
好多時係想拍左位,等人,訓覺係想安心d ...
有時知你等位都趕你走,
甚至有人試過拍左非錶位,訓左係車都照抄。

回覆 1# kkfon

因為只要唔係錶位,警方都有權抄你牌,只要你係停左係度冇任何動作包括上落客或貨,就算冇黃線都係。

唔知大家有冇遇過,近排見好多人泊左係街邊時租位,師機坐係部車入面,行去問他,回應我等緊人,真係唔明, ...
kkfon 發表於 2015-4-19 14:01

這類情形, 其實可以找警察. 當然, 警察到達前他入錶便沒事.

backspace-hk 發表於 2015-4-20 09:44

不明白警察可以票控司機什麼?

不明白警察可以票控司機什麼?
happy_gemini 發表於 2015-4-20 11:06

聽聞係會抄,FB 入面有個comment都話係會抄。但search 過就找唔到有關既條文。