新手買左車有野想換 冇熟車房

其實冇相熟車房應該點做 周圍搵車房報價?
我想換左個水泵 順便比佢睇睇 有冇其他野要換 例如杯士個d

心成日形住自己係生客 比佢check完就話樣樣都要換 比人湯
我個樣比人一睇就知係新手

有冇d大車房 係信譽好d?

我個樣比人一睇就知係新手
唔識電腦人 發表於 2015-4-23 17:56

人個樣無關的;知識先係重點。
唔想做水魚比人湯 ?最重要係你自己做足夠功課。

問整車問題時,請你先講你部車的牌子、型號、年份。
部份車房係專科(出名/慣常修理某類車)的。

人個樣無關的;知識先係重點。
唔想做水魚比人湯 ?最重要係你自己做足夠功課。

問整車問題時,請你先講 ...
BEpsilon 發表於 2015-4-24 02:00

toyota runx黎既
其實部車都差唔多九年 係日本個陣都唔知佢渣左幾多 上手車主渣左3萬左右
依家唔整 總有一日我要去車房check車 到時應該點算好??

問朋友,搵幾間對比下,或者有冇runx 朋友用開既車房?

我自己就會先問朋友咩事,再搵車房,唔會一下就落車房,比人湯左都唔知咩事

toyota runx黎既
唔識電腦人 發表於 2015-4-24 15:19

根據 Wikipedia,Toyota RunX 其實係 JDM 的掀背形 Corolla?
我估你可以留意找間好評、近自己、專整豐田車的車房吧。

依家唔整 總有一日我要去車房check車 到時應該點算好??
唔識電腦人 發表於 2015-4-24 15:19

依家唔整?
現時你睇到/聽到有咩問題先?
到現時總共行了幾多里呢?

另外,你有跟足車廠所定的時數/里數做定期保養工作嗎?
例如換引擎機油、波箱油、水箱水、迫力油、風油、等等。
以上保養工作係不需要去原廠代理做的。

DEL.......

根據 Wikipedia,Toyota RunX 其實係 JDM 的掀背形 Corolla?
我估你可以留意找間好評、近自己、專整豐田 ...
BEpsilon 發表於 2015-4-24 18:16

冇人知真咪係幾多, 日本運黎香港前應該比人調過里數 我睇年份判斷
香港上手車主 計落行左3萬, 里數錶寫7萬, 應該差唔多夠十萬
見好多人話行到十萬咁上下 CAM帶水泵最好換左佢
RUNX冇CAM 咪換水泵, 水泵壞可以冇先兆, 好大件事所以想換左先

偈油差唔多要換
其他未知

問朋友,搵幾間對比下,或者有冇runx 朋友用開既車房?

我自己就會先問朋友咩事,再搵車房,唔會一下就落 ...
uzone02 發表於 2015-4-24 17:58

上手車主比左佢跟開間車房電話我
都會去問下