有冇人用電動洗車機?

洗車夠唔夠力?一桶水夠唔夠?

點為之夠力先
洗車基本上啲水祇需要淋濕架車就好
如果用高壓水槍 車輛份說明書建議噴嘴離開車身至少一呎以上

自己就有支手打噴桶(5L)
洗自己架房車先沖濕用一桶(5L)
然後用另一個水桶(15L)開洗車蠟水唻抹
跟住再沖走哂啲泡泡(要兩桶8~10L左右)
然後用毛巾拖乾啲水(最嘥功夫)
最後就拎支秘密武器充電式吹風機(不過價錢就 )
用唻吹走吹乾所有窿罅啲嘅水份

點為之夠力先
如果用高壓水槍 車輛份說明書建議噴嘴離開車身至少一呎 ...
kanduki 發表於 2015-5-4 01:50

I know a lot of ppl like to use blower.
However, i do not recommend using blower to dry your car.

I use a Korean towel and is super absorbant you dry a few big cars in minutes.

洗車夠唔夠力?一桶水夠唔夠?
eh 發表於 3/5/2015 21:09

28L 細車勉強夠咁囉

點為之夠力先
如果用高壓水槍 車輛份說明書建議噴嘴離開車身至少一呎 ...
kanduki 發表於 2015-5-4 01:50

同水喉既水壓比呢?都係夾花灑用

I know a lot of ppl like to use blower.
However, i do not recommend using blower to dry your car.
...
PPLd 發表於 2015-5-4 08:13

不過就算條毛巾有幾索都好
好似啲側鏡較位 燈殼邊緣 車牌底面 車鈴絲帽位置等等
條毛巾掂唔到就係掂唔到
自己仲試過向車頂裝頂架條路軌度吹咗條樹葉出唻

如果計有咩損傷風險
其實架車平時就咁行出街
都一樣會有好多灰塵垃圾
有機會噴向架車度

同水喉既水壓比呢?都係夾花灑用
eh 發表於 2015-5-4 19:21

電動果啲自己未用過
自己手打果隻 用返跟返唻支噴嘴的話
壓力可以話比得上水喉
不過出水量大約祇有1L/min左右

基本上用水沖
祇係可以沖走掂住向車身嘅粗糙泥沙
比較黐向車身嘅灰塵
就要開洗車水抹先至溶返出唻之餘無咁易整花車身
更頑固嘅污漬甚至鏽粉之類
就要洗車之後再推泥膠去清除

...
PPLd 發表於 2015-5-4 08:13

How about add a filter at the intake of the blower?
A mushroom?

28L 細車勉強夠咁囉
A君 發表於 2015-5-4 17:37

想問下去邊裝咁多水??? 屋企裝左先出街擺上車?

How about add a filter at the intake of the blower?
A mushroom?
eh 發表於 2015-5-4 22:59

Air filter only solve 1 of the problems!