[保養相關] 避震夠期更換?

Mazda 8。最近過天橋啲接駁位感覺好似比起以前戥及大聲,係咪一個 warning 要更換避震?

但係我已經試過喺架車四個角位噤落去,都係即刻回彈。另外轉啲好急嘅灣又唔覺傾側。

Mazda 8。最近過天橋啲接駁位感覺好似比起以前戥及大聲,係咪一個 warning 要更換避震?

但係我已經試過喺 ...
madmacuser 發表於 2015-5-12 11:22

過停車場啲路膊有無彈彈下? 有就差不多夠期了。

咁又冇喎,我覺得係一下就復位。Anyway,今晚如果用車時再留意吓。

最近揸兩次上浩景台(華景山上面)呀女都嘔,我就諗係咪夠期,所以行車時坐得唔舒服。

你肯定D聲同震係避震傳過黎?   正常駕駛 揸到劏車都唔洗換, 激進派/外國車例外

如果架車好   似係彈弓問題大D

Michelin 215/65/R16, 1.5 years old

呢個係原廠size

Thanks 咁多位 c hing

避震壞應該係會轉灣坐晒落去,加埋行車彈下彈下行船咁
如果你覺得大聲左,可能係條TIRE差唔多? 
or條路爛左, or你耳仔好左 HAHA

我都有同樣問題
AE110 坐滿人後座會上下跳,
似係咩問題?

你肯定D聲同震係避震傳過黎?   正常駕駛 揸到劏車都唔洗換, 激進派/外國車例外

如果架車好浪   似係彈弓問 ...
奠老旗合 發表於 2015-5-12 12:06

下?
其實避震打柴, 都好常見架wor.......
只係打咗柴D人未必知/唔理, 由得佢繼續行咁解
架車好"浪", 其實就已經係避震打柴嘅症狀, 因為個dumper已經無咗吸震能力, 得翻個彈弓彈彈下