小蟻做CARCAM 點?

睇左幾段youtube 片,日頭好似幾好
夜晚就一般
有無人有經驗?

用手機分享上網? 好多data喎

如果夜晚一般冇用既理由

如果夜晚一般冇用既理由
mcdull 發表於 2015-5-26 09:23

車CAM, 你唔知幾時要用到段片, 但到有需要的時候, 如果唔清就"揼"心口
我耐不耐就會CHECK下車CAM入面的片, 確保個正常錄影

其實佢晚間唔會差, 因為係用安霸 Chip.. 但佢舊電頂唔住高溫, 你用來做車cam就要remove 電. 日期果d記得幾耐就唔夠膽包.
佢又冇mon. 係咪錄緊都唔知. 車cam function 佢又唔係主打, 有冇bug又唔知. 緊係唔好搏啦.

之前試過用山狗做車cam, 質數ok, 但有個大問題就係佢無電個鐘唔行, 成日要set時間日期, 所以最後頂唔順都係正正經經買個車cam。其實有D車cam好平(http://www.price.com.hk/search.php?g=A&q=%E8%BB%8Acam), 同山狗小蟻差唔多錢。

夜晚就一般
有無人有經驗?
afya 發表於 2015-5-26 08:01

Not Small Ant, but I use Sony action cam as dash camera.
The reason I chose action cam is bcos I hate cables running around my car, and I dont want to draw my car battery.
Sony has loop recording which is better than most other brands.

For image quality I think they are fair at best.
You cannot read licence plate about 10m away...?

不是小螞蟻,但我使用索尼作為車相機。
我選擇的動作相機的原因是我不喜歡身邊有電線,並且我不希望抽取車電瓶。
索尼有循環錄像,它比大多數其他品牌更好。

對於畫面質量我認為它最多是一般。
您無法讀取車牌10m左右了...?

Daytime on Lung Cheung Road 白天在龍翔道:
https://www.youtube.com/watch?v=AF1lcRZ6Abs

Nightime on highway 夜間在公路:
https://www.youtube.com/watch?v=Fj3aHh8uegw

之前試過用山狗做車cam, 質數ok, 但有個大問題就係佢無電個鐘唔行, 成日要set時間日期, 所以最後頂唔順都係 ...
metralfields 發表於 2015-5-26 15:43

我用SJ4000, 開Car Mode, Set 10 Min Cyclic Record, 平時長插點煙器攞電
熄匙 (熄電果隻), 隻山狗就15秒左右自己熄, 第二日開車個時間日期又無錯喎

Drawbacks: 用Wifi 過片去iPhone 好慢, 我用*** 32GB 橙卡, 所以最好拎張MicroSD出黎抄去電腦
夜晚開大燈側車車牌未必清, 但如果只開反射燈+靠街燈側車車牌就肯定唔清
前車就開咩燈都清

夜晚就一般
有無人有經驗?
afya 發表於 2015-5-26 08:01

小蟻有樣好, Sony CMOS 應該唔會點差, 可以上youtube睇sample
不過無mon, 下下要靠電話set option, 影唔影到都要停車先知

回覆 9# Jazz

小蟻用sony的確係拍得唔錯