馬路炸彈+意外系列:轉彎出事,累埋後面,粗口橫飛(轉貼) E-mail 此主題給朋友

馬路炸彈+意外系列:轉彎出事,累埋後面,粗口橫飛(轉貼) E-mail 此主題給朋友
其實我都唔知咁樣2轉3,中間條線邊個有優先權

https://www.youtube.com/watch?v=hIpCrmoW6a4

(有粗囗…很抱歉…
唉…我真失控…)
我唔知你想轉彎cut入我條線…
定你根本就入錯哂線…
我個仔喺隔離…
你撞埋嚟真係唔係講笑…
後面dup唔切已經撞埋左…
你咁樣揸真係痴線…
真係失哂控…

後cam片……
我都爭D俾人撞…
吊…堅著左火……💣
(我事先聲明…
當時我掛住追條PK…
我唔知後面撞左的…
我返到屋企睇車cam才知…)

一般行車路線係從左邊開始數。
有轉彎或轉線位置,正常是左1接左1,左2接左2,如此類推,最後多出的線通常是最後一條線用。以上面為例,2轉3,正常左2線可選左2及左3線,而左1應該保持左1,取左2算是切線。

其實我都唔知咁樣2 ...
kimaki 發表於 2015-6-4 18:12

左線一定入左,右線可以中或右,但係見倒車一齊轉都小心睇埋隔離點,因為唔係人人都知,就算有畫轉彎線既路都有好多人係盲既,例如觀塘shell 果個轉左位,十次有八次俾人閘

補充:若原路段的左1線並非直行﹙例如:必須左轉﹚,那麼直行的路線會從第二條數起為左1。

補充:若原路段的左1線並非直行﹙例如:必須左轉﹚,那麼直行的路線會從第二條數起為左1。 ...
happy_gemini 發表於 2015-6-4 18:23

係就係咁定,但係好多人唔跟淨係直行就算,有時會入中線,閘了右邊架車

係就係咁定,但係好多人唔跟淨係直行就算,有時會入中線,閘了右邊架車 ...
ckkong97 發表於 2015-6-4 18:44

只要對方識給口供,講清楚自己行車路線,這些不懂規則的基本上都會輸。

只要對方識給口供,講清楚自己行車路線,這些不懂規則的基本上都會輸。 ...
happy_gemini 發表於 2015-6-4 18:50

其實撞左兩邊都輸,爭在邊個賠,避倒既都應該避

左線一定入左,右線可以中或右,但係見倒車一齊轉都小心睇埋隔離點,因為唔係人人都知,就算有畫轉 ...
ckkong97 發表於 2015-6-4 18:22

觀塘果個路口因為以前啲車舐過太多嘢
索性連個黃格都斬開幾碌劃埋線位

題外話而家果個貝殼油站裝修完
試過一次洗車覺得貴得唻又hea咗啲
部機洗完之後個職員就話搞掂哂走得
不過可能先前去杏花邨老虎啲服務夠哂誠意

我唔知你想轉彎cut入我條線…
kimaki 發表於 2015-6-4 18:12
補充:若原路段的左1線並非直行﹙例如:必須左轉﹚,那麼直行的路線會從第二條數起為左1。 ...
happy_gemini 發表於 2015-6-4 18:23

我又分享:

以上係青山公路嶺南段,離開九號公路後的一個T字路口。
我行了好多次去屯門醫院方向,我總會選用三綫的〝B〞綫轉去兩綫的〝L〞綫。
不過,常常(我估四份一機會)遇到有車會由三綫的〝C〞綫轉去兩綫的〝L〞綫。
泥頭車又有,私家車又有。唔知點解。

可惜,未買 cam,無片睇。總之,請各位師兄幾時都小心留意。

又係太和依個位, 上年我都差D中招...

https://www.youtube.com/watch?v=tB3MRSrMh-I