大陸租車公司受唔受香港人租車?

有回鄉卡、香港銀行信用卡、大陸車牌

同問
驚比人湯,出左事又唔知點算,佢好似只接受大陸信用卡抵押,希望有ching可以分享一下

你租之前要註冊個account 先, 註冊時要影回鄉證同車牌upload 比佢地, 佢地會去公安到verify 係堅定流;  同埋佢地受外地咭做deposit

比較大既兩間係神州同一嗨
兩間都租過, 同外國租車差唔多

你租之前要註冊個account 先, 註冊時要影回鄉證同車牌upload 比佢地, 佢地會去公安到verify 係堅定流;  同 ...
Sh4dow 發表於 2015-6-5 21:54

唔該晒,你講嘅外地卡,香港信用卡得唔得?同埋,除咗最基本果啲,你覺得有乜optional嘅保險最好要買埋?

你租之前要註冊個account 先, 註冊時要影回鄉證同車牌upload 比佢地, 佢地會去公安到verify 係堅定流;  同 ...
Sh4dow 發表於 2015-6-5 21:54

而間都ok, 睇下邊間近就租邊間.
如果深圳, 我一般揀褔田口岸神舟, 方便唔駛左等右等

唔該晒,你講嘅外地卡,香港信用卡得唔得?同埋,除咗最基本果啲,你覺得有乜optional嘅保險最好要買埋? ...
yytly 發表於 2015-6-5 22:36

香港卡我無, 但澳門卡基本上都收. 係張AE 唔得
保險方面要睇你係大陸熟唔熟, 唔熟渣車的話就買埋個不計免賠保咁就安心啲
但基本上小花小刮都唔點理, 係撞到大單佢地先會計; touch wood 咁耐都未試過

講多少少deposit, 攞車時會look 3000 - 10000 不等既deposit, 按車型而定, 然後還車會release 但另外look 一筆二千做違章押金. 我有間相熟既分店佢係同我分開look , 例如租車4000 deposit, 佢會分開2000, 2000 咁look, 咁還車時只release 其中一單得, 另一單當違章. 因為大陸release deposit 要差唔多一個月
我相熟果間可以咁, 你都可以問下咁操作得唔得, 當然如果你張credit card 好高limit 就可以唔理我講呢段野

而間都ok, 睇下邊間近就租邊間.
如果深圳, 我一般揀褔田口岸神舟, 方便唔駛左等右等 ...
用尸名 發表於 2015-6-6 08:47

神州依家啲車普遍舊同埋貴, 1hai 上網充1000蚊送一日免費

香港卡我無, 但澳門卡基本上都收. 係張AE 唔得
保險方面要睇你係大陸熟唔熟, 唔熟渣車的話就買埋個不計免 ...
Sh4dow 發表於 2015-6-6 18:46
明白deposit一定要lock credit card,咁租車費可唔可以用人仔現金或國內銀聯卡找數?唔想蝕credit card滙水

褔田神舟攞車勁方便
一出關行3分鐘可以攞車

保險我通常買最貴果個,好似都係幾十蚊日到!

買左最貴果個保險,你真係撞到架車散晒先會叫你陪錢

有次我爆呔爆到條軨都變左形,返到去還車以為要陪錢,最後神舟話我買左最貴果個保險唔洗比錢!!!  真好@.@

通常你買左最貴果個保險 你攞車還車個陣,神舟工作人員都唔會點睇架車!!

神舟租小車(5人)好平,但係7人車好鬼貴............

回覆 8# yytly

不收現金收Union pay