聽到都想笑既撞車問題

早幾日朋友打黎問

朋友車 右線岩火位 停車等轉燈中
對家女仕  左線 想CUT右 ,車頭小小閘住我朋友車頭白線(距離約一米半) 有打燈
雙方都係停車等燈狀態
轉燈開車  朋友直去 撞了對家車頭 (角位)
報警
對家大吵大鬧 話佢入了線 停車再開 一定係我朋友唔岩, 一定要告我朋友告到底

朋友受驚 打來求教
我只係叫佢俾口供,堅持自己係主路,(避重就輕一下) 其他野俾交通警判斷, 應該95%以上冇得輸

有冇其他意見!??

早幾日朋友打黎問

對家女仕  左線 想CUT右 ,車頭小小閘住我朋友車頭白線( ...
奠老旗合 發表於 2015-6-11 08:23

留意燈位前通常有七條密既虛線, 果啲叫危險警告線, 如果你朋友係裡面基本上對家輸左九成....
再加埋有可能左邊條A 柱阻下視線...  

留意燈位前通常有七條密既虛線, 果啲叫危險警告線, 如果你朋友係裡面基本上對家輸左九成....
再加埋有可 ...
ckkong97 發表於 2015-6-11 09:00

所以俾口供真係好微妙, 識講就企響不敗之地

堅持自己係主路
小弟新牌唔多明......我同個女人意見相同
可能我唔記得曬D交通規例
師兄可否解釋多少少, 點解撞到人 都會嬴 @@

回覆 4# 唔識電腦人
即係閘人車俾人撞  咁無理由閘人果個岩...

回覆 5# love19901109

係咁嫁咩
被人閘就合法咁撞埋去, 咁仲得了..... 咁D紅VAN走一轉都閘人幾次 實比人撞到HIGHHIGH
佢閘你 你覺得佢唔岩, 你可以影低告佢
但你撞到佢, 就係你唔岩

除非雙白線爬頭 唔睇有冇車, 對面線撞埋去, 咁就

早幾日朋友打黎問

對家女仕  左線 想CUT右 ,車頭小小閘住我朋友車頭白線( ...
奠老旗合 發表於 2015-6-11 08:23

大家忍讓一讓咪好囉,而家又係熕到自己,claim錢又可能陏到保險同 NCB,真係雙輸。
如果對家係有錢人同你洗錢打官司,or 好似前排個黑社會 Benz 呀姐當街打你幾巴同嚇你,咪又係自己蝕。

回覆 6# 唔識電腦人
以你咁講法行正線果個俾人閘 停唔到反而輸?  轉線前提係有足夠距離  一轉就撞咁樣係足夠?

其實如果閘人果個有 cam, 証明自己架車無郁, 而係人地車郁而撞到佢
佢可能會被告不小心駕駛 (燈位前唔可以轉線)
但賠錢可能係正線 (始終你郁車而引致撞車)
大家都一齊郁正線 win 90%

停唔到---個人覺得你呢3個字已經輸左

警察問你: 對方CUT線前, 一早係你前面, 點解你停唔到? 如果個個係人都都照撞埋去?
你點答??
都係個句優先使用權唔等同合法撞埋去
佢唔岩你可以告佢, 夠證據咪寄張告票比佢, 但撞埋去就真係另一回事......真係好難解釋得到, 但唔係冇可能既~