想幫部車扮靚 + Wolfgang DGLS既問題 (PPLd師兄入黎睇睇 THX)

部車上手車主疏於打理, 車身表面"鞋鞋地"同冇咩光澤
剛剛用普通既洗車蠟水 洗左一次車
之後超猛太陽底下上左一次蠟 部車有番多少光澤

黎緊有以下計劃:
因為剛剛用既車蠟唔知係粗定幼, 驚用得多粗粒既蠟傷到D漆, 諗住買支幼蠟隔兩三星期 就洗車再打蠟
做幾次希望有層蠟可以保護下車身

有冇師兄介紹下邊隻蠟同洗車水好用. 我剛剛洗個次D野唔係自己, 依家想自己買番一SET. THX

之後就想問個支DGLS既用法
其實我咁樣打完蠟可唔可以用呢支野 噴落布再抹落車身
同埋D玻璃 膠邊, 呢D洗完車可唔可以直接用DGLS, 因為呢D位冇打到蠟, 咁可以做D咩保護, 同冇咁痴塵

之後超猛太陽底下上 ...
唔識電腦人 發表於 2015-6-22 12:21

等PPLd同Kenfung答

鞋鞋地摔左泥膠先

之後超猛太陽底下上左一次蠟 部車有番多少光澤

黎緊有以下計劃:
因為剛剛用既車蠟唔知係粗定幼, 驚用得多粗粒既蠟傷到D漆, 諗住買支幼蠟隔兩三星期 就洗車再打蠟
做幾次希望有層蠟可以保護下車身

有冇師兄介紹下邊隻蠟同洗車水好用. 我剛剛洗個次D野唔係自己, 依家想自己買番一SET. THX

之後就想問個支DGLS既用法
其實我咁樣打完蠟可唔可以用呢支野 噴落布再抹落車身
同埋D玻璃 膠邊, 呢D洗完車可唔可以直接用DGLS, 因為呢D位冇打到蠟, 咁可以做D咩保護, 同冇咁痴塵
唔識電腦人 發表於 2015-6-22 12:21

非常感謝你提名我。
這是證明你對我相信。
請問你是什麼車?
你有圖片嗎?
你用了什麼產品?
這些資料有助我更好幫助你。

非常感謝你提名我。
這是證明你對我相信。
請問你是什麼車?
你有圖片嗎?
你用了什麼產品?
這些資料有 ...
PPLd 發表於 2015-6-22 21:49

10-year-old japanese import car. black in colour.
actually i dont really know the brand of the shampoo and wax. the wax is in semi-liquid form, just like tooth paste, push out from bottle and apply on the car. the shampoo was mixed with water and need rinse with fresh water after use.

回覆 4# racing
係呀, 吱出黎再用海綿遂PART打圈

10-year-old japanese import car. black in colour.
actually i dont really know the brand of the sha ...
唔識電腦人 發表於 2015-6-23 15:20

If you have no idea what car you driving or what product you using,
you can pay me a visit I explain to you face to face when you come get the DGLS.
If you want, shoot me a PM.

打蠟唔好打圈會起蛛蛛網..... 要直推/撗推咁打..... 不過辛苦D
racing 發表於 2015-6-23 16:50

打圈上蠟 之後我有用乾布抹番d蠟出黎
唔係抹得唔乾淨 d蠟食左落車身先會有蜘蛛網咩?

蜘蛛網紋,showroom車都會有唔太明顯蜘蛛網紋,
夜晚有街燈果時睇得最清楚,想改善用打蠟機研磨.