[一般問題] 車位問題..........

昨晚我同我的死黨通電話,突然話佢自己換車,話比部舊車我
以我所知佢部車都係2手車,好平咁買入,但突然話比我我都嚇親(我暫理解為佢送比我先,因為佢連賣字提都無提....)
因為我偶爾要帶家中的貓貓睇醫生(診所在粉嶺),加上我女友經常話想我可以車佢.....再諗過下實際用途後,應該會同家人商量要唔要車好

需然一般過戶手續我都明白,但最大難題就係車位
我人住大埔太和邨,故可以申請公屋停車場或租領匯的,但經常聽說有爆滿,係唔係真?
另外我姐夫話可以考慮翠林閣的月租停車場,想問下又難唔難租到?
我想盡量多了解一點
謝謝

車價幾時都唔貴, 分分鐘養一年車夠買一架二手車, 如果唔係太恨渣車, 唔太建議, 自己諗清楚.

女友話想完呢樣又想第樣, 到你有車又想食周圍食下貴野, 一年有幾次想去旅行等等.
養車兩三個月夠去一次旅行, 自己諗下邊樣開心D. 一個月幾次出入, 的士平過自己渣 (你計埋出街要泊車)

車場照計俾多幾百實搵到的, 未必係最大考慮因素.

如果家人有興趣揸埋一份會易話為啲
不過淨車位租金都過兩千的話
養住架車要有每個月使多成半皮嘢嘅覺悟

回覆 2# mo9394

依家養一個月車夠買一架二手車唔出奇

回覆  mo9394

依家養一個月車夠買一架二手車唔出奇
red1210 發表於 2015-6-25 10:43

mazda 323 嗰D 唔計維修真係有機

昨晚我同我的死黨通電話,突然話佢自己換車,話比部舊車我
以我所知佢部車都係2手車,好平咁買入,但突然 ...
sunhikari 發表於 2015-6-25 10:05

翠林閣月租冇幾耐之前問過, 都要排一年半載
你可以泊住翠林閣日泊先, 都唔太貴

車價幾時都唔貴, 分分鐘養一年車夠買一架二手車, 如果唔係太恨渣車, 唔太建議, 自己諗清楚.

女友話想完呢 ...
mo9394 發表於 2015-6-25 10:10

對我黎講,車場先係最大因素
因為其他費用好似保險牌費等,除開一個月可能有機會係$1000左右,而且係一次過比一年,只要省多少少就可以頂到
但車場係KEEP住每個月都要比,如果每個月車場要比OVER$2000的話,對我黎講係超重負擔.......
所以對我黎講最先考慮的,係車位近唔近自己屋企同埋月租係要幾多........

如果家人有興趣揸埋一份會易話為啲
不過淨車位租金都過兩千的話
養住架車要有每個月使多成半皮 ...
kanduki 發表於 2015-6-25 10:43

問題係我全家人裏面係得我同我姐夫有車牌
而我姐夫早前亦因為養車困難(佢用7人車,打政府工,有一對仔女+供樓)而被迫賣車......
所以論夾的話,應該係同我姐夫夾,再問一下我母上大人有無興趣資助一下
如果唔得就真係無可能要車了........(小弟入息較少.....)

對我黎講,車場先係最大因素
因為其他費用好似保險牌費等,除開一年可能有機會係$1000左右,而且係一次過比一 ...
sunhikari 發表於 2015-6-25 11:38

"如果每個月車場要比OVER$2000的話"
今年唔過 $2000, 下年都應該過.

另計你仲要計出街泊車, 舊車要換下零件等等, 手緊就唔好亂浪費錢了, 養車係燒錢的.
養車要夾黎夾去就唔好玩喇. 收入無三四萬, 養假日車唔會過癮, 日日有實際需要用就另計.

回覆 8# mo9394

不過如果日日都會揸走架車的話
捃唔捃到月租又似乎無咁重要

近排半夜出車周圍巡下
稍為偏遠啲嘅街道
捃食車又好私家車又好
都泊到成街都係

回覆  mo9394

不過如果日日都會揸走架車的話
捃唔捃到月租又似乎無咁重要

近排半夜出車周圍巡下
...