大嶼山禁區一至五解除...

都係朋友同我講...有冇CHING入過去?

回覆 1# antc
【on.cc東網專訊】 港府近年力倡大嶼山發展,旅遊人士不斷增多,令彎多路窄的嶼南道不勝負荷,且車位不足,違泊情況有增無減,大嶼南居民不滿港府盲目開放嶼南道,今早發起車輛慢駛行動。
200名居民分乘多部私家車、貨車及工程車以梅窩作起點駛至石門甲,冀與大嶼山發展聯盟及大嶼山鄉事委員會進行溝通,商討改善之法,又指日後不排除再發起慢駛行動。
嶼南路為封閉道路,車輛要駛進需有運輸署發出的通行許可證。居民批評,「禁區」內車位僅得350個,但多年來有關方面卻已發出1.5萬張「禁區紙」,且未持「禁區紙」駛至禁區的車輛多不勝數,警方卻未有執法,憂慮日後情況愈趨惡化,且不滿港府漠視居民需要。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0712_00822_001.html

回覆 2# backspace-hk

即係而家仲未可以一至五開入去??

回覆  backspace-hk

即係而家仲未可以一至五開入去??
antc 發表於 2015-7-15 14:36

法律上係, 但有無人執法亦係另一問題
當然, 阿 Sir / 漁農署電單車一見到/一抄牌捉到你就...

法律上係, 但有無人執法亦係另一問題
當然, 阿 Sir / 漁農署電單車一見到/一抄牌捉到你就... ...
Jazz 發表於 2015-7-15 20:47

睇黎只係動議緊一至五開放......
不過已經嘈到拆天~~

今日向南大嶼山遊咗巴士河
(東涌->大澳->梅窩)
以道路計其實又都係同港島半山同新界東北啲路差唔多難
係要小心羌山道比較多大斜+盲彎
同埋貝澳果段限速30
另外就係有唔少牛同牛屎

車位方面
大澳果邊就有40個左右(泊咗大半)
好奇怪公居屋入邊啲位就棟咗鐵通同鐵鍊而無人用咁款
另外沿途近郊野公園啲車位可能係平日嘅關係幾乎無車泊緊
但係有啲車就有位唔泊泊咗上行人路邊爛草地度
而梅窩果邊就好似市區啲舊墟咁啲車隨街擺

個人如果要開就可以先試下一至五7am或10am-7pm
以免啲陀地夜晚返唻仲未有位

緊係拆天,入面既路面又窄又多大車,成個大嶼山得一條路,有咩冬瓜豆腐就塞幾個鐘,講真唔係太好技術都唔好亂入。 此外,好多島上居民,有啲都已經技術一般,亂沖直撞,再加埋外來人唔熟路面,好容易有碰撞的。

入石門甲道以南東涌道同嶼南道要有禁區紙喎!
(東涌道禁區証8:00AM-6:00PM/嶼南路行車証)

入石門甲道以南東涌道同嶼南道要有禁區紙喎!
(東涌道禁區証8:00AM-6:00PM/嶼南路行車証) ...
kwliu 發表於 2015-7-26 00:02

係星期一至五每日出五十張禁區紙俾人申請可以入呀...
唔知幾時開始呢... 有我都想申請去玩一日....
最多請假去

http://std.stheadline.com/yesterday/loc/0629ao13.html

其實,入面居民揸車比市區有禮貌。
我覺得開放咗嘅話或者會因為駕駛態度嘅差異而引起唔少問題。