返原廠驗車,換損耗品好貴

今日收原廠CALL話先生,半年啦係時候返黎做保養...咁渣左返去做啦....
之後話要做標準驗查...$2200..咁就做啦...
放低架車一陣...又收CALL話...先生你架車要換尾迫力皮$860, 風隔200, 冷氣隔,200, 偈油693, 偈油隔58 ...
TOTAL成4千幾...好貴....

我其實有冇比人呃!??

What car...

先生你架車要換尾迫力皮$860, 風格200, 冷氣格,200, 偈油693, 偈油格58
f345 發表於 2015-8-3 18:41

咁你知唔知以上零件的市價係幾錢呢?
我上年在大昌為我部十幾年的舊車買原廠風格和偈油格。前者要二百幾,後者八十左右。

NISSAN QASHQAI 架車一年貨仔左右
我唔知以上零件的市價係幾多錢...但我覺得貴囉

我唔知以上零件的市價係幾多錢...但我覺得貴囉 ...
f345 發表於 2015-8-3 19:31

為公平,你應該自己做功課,查一查零件的市價才指控原廠呃你。
人工費用就難比較。無論係日產或豐田還是平治或寶馬,入原廠修理係預左貴過私人車房的。

今日收原廠CALL話先生,半年啦係時候返黎做保養...咁渣左返去做啦....
之後話要做標準驗查...$2200..咁就做 ...

如果包人工, 以原廠價黎講算合理, 出面你估平咩...
不過一年車做乜咁快要換brake皮?
你覺得貴因為要比埋2200"保護費"

之後話要做標準驗查...$2200..咁就做 ...

>>>>  冷氣隔,200

甘平...?  

T記 換  冷氣隔,..680

原廠service都俾人呃。。。。邊間。。。

廠CALL你返去做保養無報A/B/C餐價錢?
以前豊田CALL我都有報保護費A/B/C餐比我揀, $2500果個餐淨係包偈油,偈油隔
你嫌貴試吓同維修部講隔次做保養得唔得