[維修] 換電池價錢

個電池開始老化難著車
Mazda 323 1.5
附近車房保價環保電780 水電650 價錢合理嗎?
或者有冇師兄介紹元朗區車房邊間換電池抵D?

另外我E+舊電寫住80D23L
我見D電都係寫住xxD xxL
其實幾多D 幾多L係代表咩?

咁既價錢我會加多啲錢換 pana 藍電

乜牌子電, 少少貴... 323 車唔係大, 電應該六百幾, 收番舊電池可能減多幾十.

乜牌子電, 少少貴... 323 車唔係大, 電應該六百幾, 收番舊電池可能減多幾十.
mo9394 發表於 2015-8-13 11:31

冇問到牌子
600幾換係邊間車房?

冇問到牌子
600幾換係邊間車房?
kensen336 發表於 2015-8-13 11:51

我估你用 55D23L

我早年零在西環, 就咁買舊PANASONIC (唔係藍電) 走, 印象中唔駛七百, 650 定 680 咁上下

藍電照計你個SIZE, 都係九百零左右
呢度四月POST 都話大 D 的一千左右 http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2184056

我估你用 55D23L

我早年零在西環, 就咁買舊PANASONIC (唔係藍電) 走, 印象中唔駛七百, 650 定 680 咁上 ...
mo9394 發表於 2015-8-13 11:52

我E+果舊電寫住80D23L
80D同55D有咩分別?
23L又代表咩?

我E+果舊電寫住80D23L
80D同55D有咩分別?
23L又代表咩?
kensen336 發表於 2015-8-13 11:59

咁大? 玩音響?
55, 80 指儲電量
23 指闊度, L/R 指左右

買大左會高左同重左, 高左, 有D 車裝到都OKAY, 細車就小心D. 容量大, 本身舊電貴D, 同重量重左用多D 油 LOR. 一般用唔盡, D 電池都係三四年老化, 買貴左而根本用唔著就唔著數. 但如果你經常熄車著車短途, 又或者用電量大裝左好多電器, 或者泊車成日泊幾個星期唔郁, 買大少少容量會安全少少.

車房買, 經多一手通常貴. 換呔我通常問下呔鋪, 換電池問下電池鋪, 做得專D 個價會好少少

回覆 7# mo9394

上手換落的
舊電啱啱睇電池寫住14年7月 牌子係tuflongECO
姐係換左1年倒
正常唔應該咁快死?

回覆  mo9394

上手換落的
舊電啱啱睇電池寫住14年7月 牌子係tuflongECO
姐係換左1年倒
正常唔應該咁快 ...
kensen336 發表於 2015-8-13 12:42

正常使用有兩三年. tuflongECO 我唔識, 但似日本野, 唔似太差, 應該係使用習慣用電多.
但成日唔記得熄燈, 幾個鐘就放晒電, 有幾次放晒電, 就唔計年期都會死

熄車聽收音機/洗車, 聽講半個鐘都會有機放晒 D 電 (好難估本身舊電叉得幾滿)
細車買咁大舊電, 可能上手玩音響多, 經常熄車後開機, 就好難計年份.

而家仲有水電換
聽聞識定期睇位補水的話
水電襟玩好多

呢啲鉛電個特性係
維持向低電量甚至零電量愈耐
壽命消耗得愈快

自己一季前向觀塘換呔
順便換埋泡菜環保電就500