自己換 2000年 ACCORD CG5 電門鎖摩打

電門鎖已經時得時唔得左好耐,結果鎖車次次都要圍架車行個圈去鎖門........

上次整車匙感應器時問左零件價格,4隻門既摩打加埋過HK$2K......

結果今次係淘寶淘左所謂美版摩打落黎,4個摩打架埋先HK$500,個包裝貼紙寫住Assembled in USA
,不過一打開個包裝就見到摩打上個QC貼紙寫中文

淘寶野都預左......

車尾兩隻好快攪掂,因為無野遮住。每隻用左20分鐘就完成。

結果4隻門又係整左好幾個鐘,因為車頭個兩隻俾隻門既鐵皮同埋隻窗條路軌遮住
,最重要係因為個摩打上既推棍開孔比原廠細左!!!!!
點都鉤唔到個鎖支推棍,試左一個鐘有多都係裝唔好,後來要用鑼絲擴大少少個推棍開孔先攪掂,結果前邊兩隻門個電門鎖攪左總共3個鐘頭!!

今次自己整都慳左好多,不過又熱到成個人都係汗,架腳車又可以行多一段時間

自己整

犀利
比著我可能搞1個鐘都未得就放棄

師兄真厲害,有機會大家交流一下。

3年前Accord Cf4…鴨記配摩打仔,12蚊四隻

DIY精神
呢個場真好,睇落夠光地方大,可以慢慢整

CG5 真係一架好車

3年前Accord Cf4…鴨記配摩打仔,12蚊四隻
waikeung131 發表於 2015-8-25 20:21

電門鎖摩打咁平?
因為一舊膠啤出黎冇諗住鴨記會有.....

CG5 真係一架好車
knoxville 發表於 2015-8-25 21:14

車箱夠大,唔算特別食油,唔開冷氣做到10-11KM/L!

不過15年舊車唔值錢,一整就好易覺得唔抵整(車價值~1萬)。

今年換過水箱($2000),4條胎($2400),再加晶片鎖匙感應($600),4個電門鎖($500)咁就值超過半架車.......

車箱夠大,唔算特別食油,唔開冷氣做到10-11KM/L!

不過15年舊車唔值錢,一整就好易覺得唔抵整(車價 ...
wa2000 發表於 2015-8-25 21:33

吾计胎,在广州陈田买拆车件1000都吾使!