日產唔常見, 有伏?

小弟新牌仔想買日本車, 我梗係想揀雙田
但果價唔平, 轉投日產
睇中左部 05,06年既Tiida
大家點睇 ? 一般維修貴唔貴?
這個款有冇伏 ?

小弟新牌仔想買日本車, 我梗係想揀雙田
但果價唔平, 轉投日產
睇中左部 05,06年既Tiida
大家點睇 ? 一般維 ...
6863 發表於 2015-9-17 14:58

Nissan maintenance cost = similar $$ to "fast VW" or OOOO ??

香港整日產車貴 (零件門路少, 多數要搵番原廠訂, 或者你有心機等慢慢淘寶/AMAZON 訂), 睇你好唔好彩壞唔壞, 一壞都幾肉赤

Tiida 係入門車款, 如果預左貴整, 我會選D 貴少少的車款 (大CC / 年紀再大D), 起碼錢駛左都叫自己享受過

呢隻款咁細部又唔平  點解會認為日產好D

呢隻款咁細部又唔平  點解會認為日產好D
love19901109 發表於 2015-9-17 20:07

但係籠大喎...

對我唻講
Tiida就好似大架少少嘅Fit/Jazz咁
但無後者咁mk

日產都講到咁.......... 我想買三菱點算

大陸大把零件放心

30街外直頭冇得買零件!一定要返廠訂!快則個零月,一般2個零月,之前個frend部ASX想讓比我,但個ball-joint 響,返廠訂都話要2個月先有貨!!

05,06年既Tiida 唔知係咪行電軚,←注意呢度可能有風險.
之前姐夫架07 tiida 練泊位,練練下 電軚 死咗,(好似係)返廠整要$7000
有保養所以唔洗錢,整好到賣車前都無再壞過.
二手車市塲,質數好參次,2-3萬揾D已驗車,5-6萬揾人驗車睇睇有無問提,
揀D大路車款,二手零件價錢唔差太多喇,
車嘅野,有D人要 車款,有D人只要 慳油
有D人要 車箱夠大要座得舒服尾箱也要夠大,
如果純水新牌操車,揀2-3萬已驗果D囉,你明喇