[保養相關] 新手一問,請問有咩洗車水推介,性價比高的,謝謝

本人即將要幫老婆洗車
請來大家有咩洗車水推个
謝謝

都係油站超市買到個的
美光,龜牌...

我用莊生bb

Chemical Guys Citrus Wash and Gloss ...

You can buy in HK.

本人即將要幫老婆洗車
請來大家有咩洗車水推个
謝謝
陳豪 發表於 2015-9-22 18:06

I use this:
Similar price to Meguiars, but has real wax!
Very glossy and slick!
So i tk it is better!
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2228753

I use this:
Similar price to Meguiars, but has real wax!
Very glossy and slick!
So i tk it is bett ...
PPLd 發表於 2015-9-23 14:47

請問是洗車水嗎
和幾多錢

我自己位有水喉洗車 以下係我用過3支 A)叫係咁易,普通野平囉 好似100左右有泡 仲有半支已經冇用了 B) 長期 ...
lovercharlene 發表於 2015-9-23 15:17

C 請問邊度有得買
謝謝

我自己位有水喉洗車 以下係我用過3支 A)叫係咁易,普通野平囉 好似100左右有泡 仲有半支已經冇用了 B) 長期 ...
lovercharlene 發表於 2015-9-23 15:17

Using C will reduce slickness and haze up your paint.
(unless ur car is hazier than the haze it leave behind)

Using C will reduce slickness and haze up your paint.
(unless ur car is hazier than the haze it le ...
PPLd 發表於 2015-9-23 19:42

美光果隻UW&W
我架汽水罐三頭一年用佢又唔覺有咩大問題
(可能汽水罐原廠油啲橙皮紋遮蓋力夠)
唯二唔好的話
一樣係啲氣味頗重
另一樣係洗埋大銀幕的話會好似上埋蠟咁
到落雨開水撥果陣會刮得唔清楚
(而家轉咗用UWWP+都係一樣 )
最好洗完車個大銀幕用報紙+清水或玻璃水再抹一次